Ето кой празнува имен ден днес

Ето кой празнува имен ден днес

Честит имен ден!

Православната църква почита днес паметта на Св. Емилия. Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете й — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски също са обявени за православни светци.

Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-голямата дъщеря на Емилия – Св. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот.

След като децата й напускат дома си, Св. Емилия и най-голямата й дъщеря основават женски манастир.  Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно.

Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете й. Обявена е за блажена.

На този ден празнуват Емилия, Ема, Емил, Емилиян. Честит празник на имениците!

Подобни статии

Top