Ето къде ще е плажът на Марица (СНИМКИ)

Джакузи и открит бар на брега на река Марица ще посрещнат пловдивчани тази неделя. Върху 6-те тона пясък, предоставени безвъзмездно от спонсори, екипът на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 вече е разположил още два басейна, 15 шезлонги, чадъри, а в момента се довършва и открития бар, както и волейболно игрище.

Идеята за проекта, който носи името „При-Общена Река“ не е нещо ново и гениално, плаж на брега на Марица е имало още преди много години и ние просто възстановяваме традицията, обясни директорът на фондация „Едно“ Асен Асенов.

По думите му плажът край пловдивската река е съществувал много преди този на брега на Сена във Франция, но това е факт, който много малко хора знаят. Целта на екипа и партньорите на Архитектурната седмица, е да възродят тази забравена филибелийска традиция.

Пространството около реката вече е почистено и обезпаразитено, а басейните са регистрирани в ХЕИ. За сигурността на хората ще има спасител, охрана, както и медицинско лице. 8 чувала с боклуци са били изнесени след втората организирана акция по почистване, а само ден след това някой е изхвърлил стария си хладилник по средата на пясъка.

В началото на септември ще бъде изградена и сцена, на която през целия месец ще се организират музикални събития, дискусии и дебати по различни обществени въпроси. Предвижда се и изграждането на инсталация, чрез която гостите на плажа да слизат до брега с помощта на мрежи, както и направата на къщички за птици.

Проектът е осъществен почти изцяло чрез дарения, обясниха организаторите. Няколко фирми са застанали зад идеята – една е осигурила басейните, друга чадърите, трета – пясъка, а четвърта – материалите за открития бар.

Официалното откриване на плаже ще е тази неделя, фанфари и заря няма да има, но купонът е гарантиран, обещава екипът. За музикалното оформление ще се грижи DJ Gudel, а студени коктейли ще забъркват барманите от artnewscafe.

Подобни статии

Top