Ето потенциалните съперници на България за Световна група II

Благодарение на 42-рото си място в обновената ранглиста за Купа „Дейвис“ отборът ни е четвъртият най-предно класиран тим сред общо 24-те в тази дивизия

Известни са потенциалните съперници на България в Световна група II на турнира за Купа „Дейвис“. Националите ни се върнаха в третото ниво на световното отборно първенство за мъже, губейки домакинския плейоф за място в Световна група I с 1-3 срещу Босна и Херцеговина в Бургас през уикенда.

България ще бъде в урната на поставените при жребия за мачовете през септември 2024 г. Тегленето ще се проведе този четвъртък (8 февруари) от 13:00 ч. наше време в централата на международната федерация (ITF) в Лондон.

Благодарение на 42-рото си място в обновената ранглиста за Купа „Дейвис“ отборът ни е четвъртият най-предно класиран тим сред общо 24-те в тази дивизия. Така ще бъде избегната среща с някой от останалите поставени: Румъния (№37), Еквадор (№39), Узбекистан (№42), Латвия (№45=), Мексико (№45=), Ирландия (№49), Ливан (№50), Мароко (№51) и Уругвай (№52).

Възможните противници за тенисистите ни са 12-те опции в урната на непоставените (където в момента има 13 държави заради отложения мач между Иран и Естония, който ще се играе през март). Това са: Барбадос (№53), Южна Африка (№54), Ел Салвадор (№55), Хонконг (№56), Монако (№57), Тунис (№58), Люксембург (№59), Грузия (№60), Боливия (№61), Китай (№62), Того (№65) и Естония (№66) или Иран (№71).

До момента България не е играла в турнира срещу Ел Салвадор, Барбадос и Боливия, Китай и Хонконг. По този начин, ако се паднем срещу някоя от тези пет страни, домакинството ще бъде определено с жребий.

При шест от другите осем варианта тенисистите със сигурност ще гостуват в следващия си двубой, тъй като последните мачове срещу тези съперници са били в България: Южна Африка (общ баланс 1 победа и 2 загуби), Монако (3-3), Грузия (3-0), Того (3-0), Естония (2-0) и Иран (1-0). Гарантиран мач у дома нашият тим ще има само ако изтегли Тунис (1-1) или Люксембург (3-0), тъй като за последно им е гостувал.