Еуфорията от Олимпиадата отмина, Бразилия се събуди с махмурлук в суровата действителност!

След като Олимпийските игри в Рио де Жанейро приключиха, бразилските политици ще започнат тази седмица последната фаза от процедурата по импийчмънт на лявата президентка Дилма Русеф, която може окончателно да бъде заменена от временно изпълняващия тази длъжност Мишел Темер, пише в. „Файненшъл таймс“.

Събуждането след Олимпиадата може да бъде болезнено, пише в. „Монд“. След като отмине магията на спорта, суровата реалност идва на дневен ред. Изпразнен от туристи, Рио де Жанейро отново ще заговори за кризата, за корупционния скандал с „Петробраз“, за ситуацията около Русеф, ще се правят сметки. Някои медии правят плашещ паралел с Гърция, която бе домакин на игрите през 2004 г. и фалира през 2010 г., пише френското издание.

След купона и милиардите, похарчени от Бразилия да покаже, че заслужава мястото си сред големите демокрации, идва изтрезняването. Празничната атмосфера и туризмът си отиват, остават старите проблеми, се казва в статия във в. „Гардиън“.

Връщането към рутината на своята политическа и икономическа криза е махмурлукът, който трябва да изтърпят бразилците след олимпийския празник, пише в. „А Бе Се“. Според 62 процента от бразилците Олимпиадата ще донесе повече вреди на Бразилия, отколкото ползи, а 57 процента смятат, че все пак тя ще подобри националния имидж в чужбина, пише испанското издание, като се позовава на проучване на Бразилския институт за обществено мнение и статистика.

Като оставим обаче критиките настрана, игрите в Рио промениха много този 6-милионен град, който сега може да се похвали с ремонтирано пристанище, нова линия на метрото и още няколко малки и големи общински проекти, пише в. „Ню Йорк таймс“.

За много хора е станало общовалидна истина, че съвременните олимпиади са „пресушител“ за държавни бюджети, апетитна хапка за корпорациите и проект на суетата за ламтящи за слава лидери, надяващи се да подобрят своето реноме и това на страните си на световната сцена. Бразилия не прави изключение. Преди седем години, в пика на икономическия си бум, Бразилия получи правото да бъде домакин на тези игри, които трябваше да бъдат черешката в тортата на нововъзникващата световна сила. Сега обаче, когато страната преживява най-тежката рецесия от десетилетия, Олимпиадата стана емблема на пилеене на пари и политическо високомерие, пише „Ню Йорк таймс“.

Според експерти обаче игрите са били и мощен катализатор за вливане на жизненост в градската среда и за нови инфраструктурни проекти, финансирани с обществени и частни средства, които ще подобрят живота на жителите на Рио де Жанейро, допълва американското издание.

Снимка: olympic.org

 

Подобни статии

Top