Жан Виденов на студентски форум за пътната безопасност (СНИМКИ)

Бившият премиер Жан Виденов присъства на студентски форум за пътната безопасност в Пловдив. Виденов, който е преподавател в Европейския колеж по икономика и управление, бе сред гостите на форума, организиран изцяло от студенти в колежа.

„Пловдив е един от градовете с най-висок пътен травматизъм. Мисля, че всички сте се убедили, че по пътя наистина се води война. И това трябва да бъде предотвратено за в бъдеще. Това, че студентите са решили да организират такова събитие и Пътна полиция ги подкрепя, само може да ни радва, тъй като ако не се работи с младите хора, ще има все повече и повече загинали“. Това заяви преди форума старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

По думите й само за първото тримесечие има 15 загинали млади хора на възраст между 18 и 25 години и почти 300 ранени. „Представете си тази цифра мултиплицирана за 12-месечен период“, добави Макева.

“Животът е с предимство! Рестартирай правилата!” бе мотото на студентския форум по пътна безопасност. Още от вратата присъстващите на дискусията бяха посрещани от пътна сигнализация и маркировка, които ги отвеждаха до лекционната зала.

Инициативата е на студенти от специалност “Бизнес мениджмънт”. Сред тях бе и Стойчо Яковски – служител в сектор „Пътна полиция“ в Пловдив, който също е студент в тази специалност. Той представи лекция на тема „Дай предимство на живота!“ и разясни на колегите си какви са опасностите на пътя, каква е печалната статистика и какво трябва да направят, ако са участници в пътен инцидент.

„Не бягайте от мястото на произшествието! Това само ще утежни положението ви, тъй като може да ви отнемат книжката и ви очаква солена глоба. Дори да бързате за лекция на някой от професорите тук, останете на място!“, обясни Яковски и нагледно показа пред присъстващите в залата как изглеждат местопроизшествието след тежък пътен инцидент.

„Ползвайте колани, те спасяват живота! Много хора не ги ползват – на жените им притискал бюста, на мъжете – изглеждали като пенсионери. Не е важно как изглеждаш, важното е да си жив“, посъветва колегите си още пътният полицай.

„Шофирайте отговорно и толерантно! Бъдете търпеливи, изчаквайте на червен светофар! Ако минете две секунди по-рано, това няма да ви помогне да стигнете по-бързо. Затова вземайте правилни решения, за да се събудите утре с любимите си хора и те да се събудят с вас“, посъветва студентите при откриването на форума старши комисар Благородна Макева.

На форума, организиран с подкрепата на общината, Пътна полиция и Българската асоциация на пострадали при катастрофи, присъстваха също бившият премиер Жан Виденов, който сега е преподавател в колежа, зам.-директорът на ОДМВР комисар Георги Георгиев и началникът на сектор “Пътна полиция” главен инспектор Николина Недева-Джамбова.

Подобни статии

Top