Жегата изправи Мизия пред епидемия

Наводнения в Мизия

След потопа и горещото време изправи Мизия пред епидемия. Над града смърди от разложените трупове на животни, които местните не смогват да извозват. „Имаме само една уазка и четирима служители, които не помнят откога не са почивали”, съобщи заместник-кметът Николай Нековски, пише в. „Монитор“

.По думите му те реагират на всеки сигнал, който съгражданите им подават за удавени домашни животни. Но явно този екип е крайно недостатъчен, защото колкото по-напредва отводняването, толкова повече трупове на зайци, кокошки и по-едър добитък откриват хората в потъналите в кал дворове. „Мизия се нуждае остро от още специализирана техника и хора, които да вършат тази най-мръсна работа”, призова Нековски. По думите му точно с тази част от борбата с бедствието трябва да се побърза, защото и следващите дни се очертават горещи.

Над града наистина се носи неприятна миризма и съществува опасност от епидемия, но се надявам да овладеем положението

коментира еколожката в общината Маргарита Константинова. Тя съобщи, че дезинфектанти и почистващи препарати пристигат постоянно от цялата страна. Вчера се очакваха четири тона белина, но има нужда от още, и то в огромни количества. Тя призова също така да не секват даренията от ръкавици, чували и гумени ботуши, защото без тях почистването е немислимо.

И в осмия ден след потопа, макар че е неделя, отводняването върви с пълна сила, съобщи заместник-кметът Нековски. Той подчерта, че е създадена отлична организация, за която трябва да се благодари най-вече на пожарната, полицията, военните и доброволците, които идват на помощ. Но в много от потопените къщи и дворове все още не може да се влезе. А отсега е ясно, че и там има измрели животни, развалена храна и изгнили зеленчуци.

Затова отводняването, почистването и борбата със заразите ще продължи още месец, пресмятат местните. Те са почувствали вече присъствието на медицински екипи и психолози, които им оказват помощ. „В града засега няма глад за лекарства, но все още има нужда от дарения на храни”, призна Николай Нековски.

Седмица след потопа Мизия още гази в 1 м вода. Вчера продължи отводняването на наводнените къщи и обществени сгради, съобщи старши комисар Васил Василев, ръководител на кризисния щаб в града. Три големи помпи с капацитет от 50 куб. м вода в минута работят неуморно, но тинята не отстъпва, пише в. „Стандарт“.

 

Започна и дезинфекцията на първите почистени домове. Всеки пострадал от наводнението знае условията – най-напред трябва да бъдат събрани боклуците, труповете на издавените животни, да бъде изхвърлена калта, къщите да се измият и тогава да се мине с препаратите. В града днес се очаква специализирана техника, с която да бъде направена санитарната обработка на дворове и жилища.

Старши комисар Василев призова и за доброволческа помощ.

 

Много от пострадалите са възрастни хора, които не могат сами да се справят с почистването. Те са стресирани от гледката, която са сварили в къщите си и се надяват единствено на рамо от добри хора. Вчера в Мизия работиха 30 доброволци, организирани от БЧК. Те носят на ръцете си ленти, за да бъдат разпознавани от местните, които се страхуват от непознати заради кражби и изнудвания.

 

Мизия има спешна нужда още и от лопати, ръчни колички, гумени ботуши, здрави ръкавици и санитарни маски. Необходими са и храни, главно консерви, защото градините на хората са в кал, а оцелелите в мазетата консерви от миналата година не трябва да се използват. Засега от глад ги спасява само военната полева кухня. Първа Варна откликна на нуждите на наводнения град.

 

По инициатива на кмета Иван Портних са събрани 600 чифта гумени ботуши, 3500 маски, работно облекло, кофи, лопати. Пристигна и камион с минерална вода. „Градът, който също пострада от наводнение, не може да остане безучастен към бедствието, сполетяло Мизия“, каза Иван Портних. По-малки, но ценни помощи пристигат отвсякъде. В село Селановци от съседната община Оряхово пратили възглавници, завивки, дрехи.

 

Жителите му събрали 649 лв. за закупуване на плодови и зеленчукови пюрета за малките деца в Мизия, както и адаптирано мляко за бебетата. Всеки внесъл по малко пари, а баба дала последните си 4 лв. преди пенсията за август. Платили и хляба на една фурна, който доставили в Мизия. Фондацията „4 лапи“ пък се грижи за оцелелите в потопи животни. Тя обяви, че доставя храна за домашните кучета, кози, овце. В момента и животните гладуват, тъй като складът, от който собствениците им са се снабдявали с фуражи, също е бил наводнен.

Подобни статии

Top