Жена открадна гроб в Крумово

58-годишен пловдивчанин е сезирал полицията и прокуратурата за кражба на стар семеен гроб в близкото село Крумово, съобщава  „24 часа“.

„Не зная кого трябва да убия. Все е имало посегателства, но да завземат чужд гроб, не съм допускал“, оплака се  Димитър Тосков. Той с изумление установил, че там, където са положени баба му и дядо му, е настанен друг покойник.

„Плочата с имената на моите роднини беше изкъртена и захвърлена до оградата на траурния парк, а на нашия гроб е поставен кръст с името на Никола Марков, когото не познавам“, разказа 58-годишният мъж. За нетипичната кражба го известил съсед.

Тосков предприел разследване и установил, че Стоянка Манолова от Крумово решила да погребе в чуждия гроб своя баща.

„Отидох при кметицата Румяна Самоковарева, която също остана изненадана. Попитах я кой е дал разрешение да се завзема чужд гроб и да се скверни паметта на близките ми“, разказа потресен Димитър.

По думите му управничката обяснила, че въпросната Стоянка Манолова отишла при нея със смъртния акт на баща си. И казала на кметицата, че има къде да го положи. Самоковарева предложила на Тосков да събере двете страни и да изяснят спора. След седмица му се обадила и казала, че Стоянка Манолова не желаела да говори с него.

Димитър потърсил местния свещеник отец Костадин. „Той вдигна рамене и се оправда: „Аз само опявам мъртвите, друго не зная“. Попитах го дали са върнали в гроба костите на моите близки, а той отговори уклончиво, че сигурно били там“, разказа Тосков.

58-годишният пловдивчанин сезирал районната прокуратура и дал показания пред местния полицай в Крумово. Успял да зърне обясненията на Стоянка Манолова, където написала, че понеже въпросният гроб на Тоскови й бил удобен, решила да погребе в него баща си.

Според кметицата на Крумово в селото няма практика да се откупува гроб за вечни времена. Повечето местни използвали стари парцели и в тях заравяли роднините си. Самоковарева уверява, че костите на дядото и бабата на Димитър Тосков били върнати обратно в гроба, за който той твърди, че е откраднат. „Кметицата е съседка на Манолова и още от самото начало усетих, че заема нейната страна“, отвръща жалбоподателят.

От районната прокуратура в Пловдив потвърдиха, че действително има такава жалба, но при проверката били събрани противоречиви данни и преписката е прекратена. Стоянка Манолова твърдяла, че получила разрешение от майката на Димитър Тосков – Атанаска, да погребе в техния гроб своя баща.

„Лъже! Майка ми е жива, не е казвала такова нещо“, пали се синът й. И се зарича, че няма да остави нещата така.

Снимка: 24chasa.bg

Подобни статии

Top