Жените празнуват – 8 март е!

В най-женския месец, настъпи и най-женския ден – 8 март. Денят, в който отбелязваме Международния ден на жената. Хулен и мразен, тачен и обичан, този празник се смята за отживелица от соца от едни и за истински женски празник – от други.

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят отдавна е загубил политическата си окраска и е станал просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях — нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

В България денят, още от времето преди 10 ноември, 8 март се празнува и като Ден на майката, въпреки че все повече набира скорост полемиката, че денят на майката е обичаният християнски празник Благовещение (25-ти март).

А ето и малко история:

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

Счита се също, че идеята за честване на Международен ден на жената първа е подхвърлила Клара Цеткин на 27.08.1910 по време на Втората международна конференция на социалистките в Копенхаген, Дания.

Демонстрациите на жените в Русия пък се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 г. На 8 март, през същата година работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Октомврийската революция в Русия, от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз – Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Република Македония и Монголия.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Впоследствие денят започва започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

И в заключение:

Да празнуваме или не 8 март – е въпрос на личен избор. На тези, които празнуват ние, от DCNEWS, пожелаваме прекрасен и слънчев празник, дори времето да е облачно и дъждовно! На тези, които не празнуват, препоръчваме: оставете другите да празнуват на спокойствие и не помрачавайте празника им!

Честит празник!

Снимка: bgflash.com

 

Подобни статии

Top