Женският мозък работи по-ефективно от мъжкия

Независимо че женският мозък обикновено е с 8 процента по-малък от мъжкия, представителките на нежния пол използват сивото си вещество по-ефективно. Те изразходват по-малко енергия и задействат по-малко количество клетки за постигане на същите и дори по-добри резултати, пише Daily Mail.

Съответно изследване е проведено от невролозите на Калифорнийския университет и техните колеги от Мадрид, които съсредоточили своето внимание върху хипокампа – област в мозъка, отговорна за оперативната и пространствената памет, филтрацията на информация на важна и неважна, след което първата преминава в дългосрочната памет, а останалата се изтрива.

Учените са установили, че колкото по-голям е хипокампът при мъжете и колкото повече неврони има в него, толкова по-висок е интелектът. При жените тази зависимост не се проследява, освен това при нежните представителки на човечеството дори е отбелязана обратната връзка – по-малкият хипокамп дава преимущества в интелекта.

За да проверят тези наблюдения, учените провели психологически тестове на 59 жени и 45 мъже на възраст между 18 и 27 години. В съответствие с предишни изследвания те са потвърдили, че жените се справят по-добре с индуктивни разсъждения и проследяване на променящи се ситуации, докато мъжете показали повече успехи в пространственото мислене.

Но едновременно с това женският мозък се показал по-ефективен – бил му необходим по-малко невронен материал за постигане на поведенчески резултати на едно ниво с мъжете.

„Изследванията потвърдиха, че в случая с жените по-малкият размер на хипокампа дава преимущества, той работи по-добре – пояснява Тревър Робинс, професор от Кеймбриджкия университет. – В сравнително неголемия хипокамп нервните клетки се разполагат по-плътно, а сигналите между тях се предават по-бързо.“

По-рано неврофизиолози от университета на Тел Авив са стигнали до извода, че не съществуват различия в устройството на мозъка между мъжете и жените.

Те сравнили размерите и структурите на всички мозъчни отдели при повече от 1400 мъже и жени, преминали през магнитно-резонансна томография. Учените открили, че няма ексклузивно „мъжки“ и „женски“ черти и структура на мозъка. Като цяло този орган представлява своеобразна мозайка от черти, които преимуществено, но не задължително, се срещат или при мъжете, или при жените.

Източник: actualno.com

Подобни статии

Top