„Женско царство“ оживява зад стените на затвора в Пловдив

Комедията „Женско царство” ще оживее зад стените на пловдивския затвор, след като 13 лишени от свобода ще се въплътят в емблематичните роли на автора Ст. Л. Костов, съобщи „Монитор“. Затворниците репетирали усилено от няколко седмици, тъй като на 28-ми декември, когато е премиерата, искали да се представят достойно пред останалите осъдени.

Сред актьорите са и двамата доживотници Николай Шахънов и Илиян Михайлов. Шахънов излежава доживотна присъда за тежък случай на грабеж и убийство, а Михайлов – също за убийство. В постановката Николай щял да бъде суфльор, а Илиян щял да се въплъти в ролята на Иван, съобщи шефът на затвора в Пловдив Божил Иванов.

По думите му затворниците за първи път са ангажирани да пресъздадат на сцената зад решетките театрална постановка. До момента това никога не било правено, но идеята на инспекторите по социална дейност срещнала широк отзвук сред лишените от свобода.

За всички участници в постановката щяло да има награди, но от ръководството на затвора на този етап не искат да ги анонсират, за да не се провали изненадата. Билети за театралната постановка няма да има, както няма да има и външни зрители. На пиесата ще могат да се зарадват само тези от затворниците, които по празниците ще останат по килиите си.

Наред с това културно-масовата програма в пловдивския затвор включва и пресъздаване на традиционните вярвания и обичаи за Бъдни вечер.

Трапезата за Бъдни вечер в затвора ще бъде направена сутринта на 24 декември, като ангажирани в пресъздаването на обичаите ще бъдат всичките 9 осъдени доживот. Храната ще бъде предварително сготвена в затворническата кухня. Приготвени ще бъдат 7 постни ястия, каквато е традицията. Лишените от свобода само ще пресъздадат обичая с наричанията за здраве и берекет, като най-възрастният от тях ще прикади празничната трапеза, разкри Божил Иванов.

На 25 декември лишените от свобода, които не са в отпуска, ще могат да гледат коледен филм, а ден по-късно вярващите сред тях ще участват в традиционната коледна литургия, която ще бъде отслужена от свещеник Милен Недев. Театралната постановка е предвидена за понеделник, 28 декември от 14.00 часа.

Подобни статии

Top