Жертвите при терора в Лондон петима, евакуираха метростанция

Властите евакуираха тази сутрин метростанция „Северен Гринуич“ в Лондон, съобщи vesti.ru, позовавайки се на английски медии. В една от залите й бил намерен подозрителен пакет.

В момента на мястото работят десетки полицаи, спряно е движението на наземния транспорт. Метростанцията е разположена в югоизточната част на Лондон, недалеч от арена арены О2.

Междувременно жертвите от атентата в Лондон станаха пет, след като загина и намушкания от терориста полицай. Загиналият полицай е 48-годишният Кийт Палмър, който има 15 години стаж в полицята. Ранените са около 40, съобщава Reuters.

Припомняме, че вчера по обяд кола се вряза в хората на тротоара в близост до парламента на Великобритания. След това нападателят не намушкал полицая в опит да влезе в сградата.

Останалите жертви са били сред ударените от автомобила.

 

Британският премиер Тереза Мей осъди нападението и нарече нападателя „болен и извратен“. „Местоположението на тази атака не е случайно“, каза тя в изявление пред дома си на „Даунинг стрийт“ 10 късно снощи.

„Терористът е избрал да атакува в центъра на нашата столица, където хора от всички националности, религии и култури се събират да празнуват на ценностите на свободата, демокрацията и свободата на словото. Всеки опит да бъдат атакувани тези ценности чрез насилие е „обречен на неуспех“, заяви Мей.

Според Марк Роули, най-старшият офицер на Великобритания за борба с тероризма, атаката е започнала, след като автомобилът се е качил на моста Уестминстър и се врязва в минувачите и трима полицейски служители.

Роули посочи, че полицията работи по предположение, че атаката е „ислямистка и свързана с тероризма“. Той допълни, че знаят името на нападателя но няма да го съобщят на този етап. Междувременно обаче британски медии съобщиха, че проповедникът Абу Еззиддин, който също така е бил известен и под името Тревор Брукс, е човекът, извършил атентата. Той е бил прострелян от силите на реда и впоследствие е починал от раните си.

Терористичният акт съвпадна с първата годишнина от терора в Бруксел, при който загинаха 32-ма души.

Превод: DCNEWS

 

Подобни статии

Top