Живите елхи – до 100 лева в Пловдив

Броени дни преди Коледа, все повече пловдивчани търсят естествени коледни дървета. От 15 до 60-70 лева струват естествените елхички в града под тепетата, а цената на живите достига стотака.

Едно от местата, където можете да си купите елхичка, са паркингите на някои от големите хипермаркети. Митко Янев продава елхи от 16-17 години.

По думите му доста голям процент от хората разчитат на истинските, живи  елхи, за да спазят традицията. Попитах го не излизат ли по-скъпо от изкуствената елха. „Не, защото истинското си е истинско“, убеден е Митко.

Цените на коледните дървета са различни, в зависимост от вида и големината. Най-високите елхи са около 4-метрови, най-малките са около метър

Малко по-скъпо от отрязаните елхи струват живите – в саксия. Цените им варират от 30 до стотина лева, в зависимост от вида на дръвчето – ела, смърч или сребриста ела.

„Има хора, които държат да си засадят дръвче, това е фундаментална идея – като засадиш дръвче, то остава. Хващат се на сто процента, защото са с корени. Важното е да се спазват инструкциите при засаждане“, категоричен е продавачът.

А купувачи не липсват, макар да смятат, че елхите не са евтини.

Възрастна жена си купува елхичка за 30 лева, но смята, че цената е нормална, тъй като, за да порасне дървото, иска време. За нея не е евтино, но все пак е празник, усмихва се клиентката. А живото дръвче внася аромата на Коледа в дома.

Освен елхички, хората могат да си купят и клонки. Те струват 20-30 стотинки.

Специалистите съветват, когато си купувате елха, да изисквате от продавача биосертификат за дървото. Дръвчето трябва да мирише хубаво и от него да не падат иглички. Ако то е отсечено отдавна, клоните му се чупят лесно, предупреждават още познавачи.

Подобни статии

Top