Живият класик Стефан Цанев стана посланик на Пловдивската библиотека (СНИМКИ)

иван цанев

Името му е записано в краткия списък на живите класици на нашата литература. Няколко поколения българи, съвременници на различни епохи го четат, гледат пиесите му на театралната сцена и слушат рецитали с негови стихове.

Най-обичаният и най-четен съвременен писател и драматург Стефан Цанев се срещна тази вечер със своите пловдивски приятели в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов”.

Творецът не скри вълнението си от гостуването в града под тепетата. Именно в Пловдив, където е живял дълго време, той е написал най-хубавите си произведения, които докосват сърцата на малки и големи.

Великият Цанев докосна сърцата и тази вечер, отвори сетивата за красивото и стойностното на всички в препълнената зала и доказа, че истинска литература има. По време на срещата стана ясно, че книгите на Стефан Цанев са най-често заеманите от читателите на пловдивската библиотека.

От името на всички четящи пловдивчани, Цанев бе поканен да стане посланик на библиотека „Иван Вазов“.  С присъщата си скромност, творецът се съгласи на драго сърце, благодари на публиката и даде думата на своята спътница в живота Доротея Тончева.

Нейна бе задачата да „омагьоса“ публиката със стиховете на Цанев. Гениално подредените думи развълнуваха всички – имаше и усмивки, и сълзи, а в края на всяко стихотворение –  нестихващи аплодисменти.

Стефан Цанев сподели, че не спира да работи, тъй като ако човек даде дори кратка почивка на мозъка си, то съществува опасност да изпадне в блаженството на мързела. Пиесата му „Процесът против богомилите” в момента се репетира  на голяма сцена в Народния театър.

Цялото си внимание и сили, драматургът влага в творческия процес, тъй като според него рискът е голям – как една пиеса, която е писана през 1968 г., ще прозвучи днес.

Нямаше как да не стане дума и за емблематичните му томове  „Български хроники”. Цанев слага точка на обемните си трудове през 2007 – годината, в която страната ни става членка на Европейския съюз. Признава, че това за него е бил много тежък и дълъг творчески процес, но се радва защото по именно с Хрониките е успял да се върне на писателската „сцена“ и да бъде най-обичаният автор през последните две години.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top