Животновъди блокираха пътя за Пловдив, искат спешно ваксини (СНИМКИ)

Животновъди от Хисарските села Мало Крушево, Красново и Беловица, бликораха днес пътищата за Пловдив и Стрелча. Така те протестираха срещу липсата на ваксини за болестта „заразен нодуларен дерматит“, от която страдат говедата.

DCNEWS вече съобщи, че вчера бе избито стадото с 82 крави на фермера от Беловица Цонко Петров заради заболяло животно миналата седмица. Сега хората се притесняват, че докато на 16 май бъдат доставени нови ваксини от чужбина, тъй като в България в момента няма, още стотици животни може да се заразят.

В подкрепа на колегите си на протеста пристигнаха фермери от Първомайско и Карловско. Според тях държавата е абдикирала от задълженията си в сектора и в него цари пълен хаос. Според стопаните още миналата година, когато се разбра за страшната болест, Агенцията по храните е трябвало да ваксинира българските стада.

Фермерите се опасяват, че може да останат изцяло без поминък. По думите им за една убита крава, ще бъде платено обезщетение от 1070 лв., но това било крайно недостатъчно.

От Агенцията по храните препоръчаха до пристигане на ваксините и придобиване на постоянен имунитет, животните да не се събират на паша на едно и също място.  Препоръчва се също тревните площи и пасищата да бъдат пръскани и дезинфекцирани, тъй като преносители на заразата са комарите.

Другата седмица се очаква да бъдат доставени нови 170 ваксини. На този етап няма нови случаи на дерматит в района.

Протестът продължи повече от два часа.

Междувременно кметът на Калековец призова съселяните си които отглеждат преживни животни, да не ги извеждат на паша, защото в съседното село Трилистник е локализирано огнище на болестта заразен нодуларен дерматит. Това се казва в призив на кмета на Калековец Йордан Цаков от днес. В него той припомня, че ако се появи случай в някое населено място, се унищожават всички животни, съгласно ветеринарните мерки за ограничаване на заразата. Предстои да бъдат евтаназирани всички крави в с. Трилистник.

Заразният нодуларен дерматит се разпространява чрез комари и е изключително вирулентен. Животните в Калековец се намират под сериозна заплаха, защото землището на селото граничи с Трилистник и е само на 3 км от него, допълва Цаков.

Подобни статии

Top