Жители на Първенец блокираха опасния път към борсата (СНИМКИ)

Жители на пловдивското село Първенец излязоха на протест заради опасен път. Хората блокираха пътя към зеленчуковата борса тази сутрин заради множеството инциденти, които стават на него. Само преди десетина дни на този път 83-годишната баба Васила от селото е била пометена от шофьор-джигит и починала в резултат на травмите си. Вчера пък джигит се вряза с бясна скорост във вратата на къща и се блъсна в паркиран в двора автомобил. В къщата живее семейство с малки деца, които често играят в двора, в който е влетял бесния шофьор.

„Карат по 80-90 км – всяка кола, която мине, карат с телефона на ухото“, ядосваше се една от жените, излезли на протеста. Според кмета на селото Георги Стаменов, често джигитите, които отиват към борсата или вечер карат по правата отсечка, шофират с над 110-120 км/ч., а понякога вдигат и до 150 км/ч.

„Ще ни изтрепят, ще ни избият и децата“, коментираха жители на селото. Според тях хората нямат къде да паркират и оставят колите си на тротоарите, а майките с колички и пешеходците вървят по пътното платно. Край тях профучават превозните средства, които отиват към борсата. „Трябва да се забрани изпреварването. И вечер тук мотористите карат с висока скорост и се състезават като по писта, разпалено обясняваха протестиращите.

Жителите на Първенец призовават там да се поставят легнали полици, иначе в скоро време очакват да има нов трагичен инцидент. Кметът Георги Стаменов, който също бе на протеста, поясни, че многократно е настоявал пред всички институции да бъдат поставени легнали полицаи по пътя. Преди четири месеца комисия от КАТ и община „Родопи“ е огледал отсечката и въпреки настояванията му за 8-9 изкуствени неравности, са били набелязани само 5-6 места.

„Намерих дори спонсор, който да направи легналите полицаи“, посочи селският кмет, който само чака знак от властите за разрешение.

Недоволните настояха днес областният управител Здравко Димитров и отговорните институции да вземат спешни мерки. „Не искаме гумени полицаи, които ще бъдат изгребани при първия сняг! Искаме насипни полицаи!“, категорични бяха протестиращите, според които за 15 години тук са дадени 15 жертви на шофьори, които карат с висока скорост.

Снимки: БТВ

Подобни статии

Top