Жители на Стрелча аплодираха журналисти и магистрати (СНИМКИ И ВИДЕО)

Evstatiev (4)

Стотина жители на Стрелча, дошли на протест пред Съдебната палата в Пловдив, аплодираха журналистите от местни и столични медии при излизането им от сградата на съда.  За протеста им преди началото на съдебното заседание вижте ТУК!

„Благодарим ви, добре, че бяхте вие, за да оставят Евстатиев в ареста“, щастлива беше прабабата на 16-годишната Ирена баба Гана. Развълнуваната възрастна жена се радваше, че насилникът на правнучката й ще остане зад решетките и заяви, че се надява съдът да постанови справедлива присъда.

Жителите на Стрелча бяха категорични, че ще продължат да протестират всяка вечер на площада в градчето и ще отидат на протест пред парламента в четвъртък.

Минути преди бурната реакция на стрелчани, Окръжният съд в Пловдив потвърди постановената от Панагюрския районен съд мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за бившия кмет на Стрелча, а преди това и на Пазарджик Иван Евстатиев. След час и половина заседание и близо час обмисляне на решението си, председателят на Окръжния съд Веселин Хаджиев обяви, че мярката е наложителна, тъй като има реална опасност Евстатиев да се укрие, предвид връзките му в чужбина или да извърши ново престъпление от този тип.

Съдебният състав мотивира мярката с това, че на 15 януари, тази година, в хотелската си стая в Стрелча, Евстатиев е поканил 16-годишната Ирена Вълкова, възползвайки се от доверието, което момичето имало към него и близките отношения с майка й. Бившият кмет извадил две чаши и започнал да налива алкохол на девойката. След като изпили една бутилка водка, Евстатиев извадил втора, но Ирена отказала, с мотива, че ще се напие. Обвиняемият обаче я успокоил и отново започнал да й налива алкохол. За да я стимулира да пие, той вдигал постоянно наздравици. Така за два часа двамата изпили бутилка и половина водка, като по-голямата част от алкохола погълнало момичето. В резултат на това Ирена била доведена до безпомощно състояние, още повече, че не пиела често. Така девйоката не можела да окаже съпротива за удовлетворяване на половото желание на Евстатиев, обясни съдия Хаджиев.

Когато по-късно се прибрала в къщи, девойката била в неадекватно състояние, лъхала на алкохол и заспала. Едва след като се събудила, тя си спомнила какво е станало. Момичето разказало, че възрастинят мъж е елиминирал възможността й да сесъпротивлява и е осъществил полов акт с нея. Съдебно-медицинската експертиза е доказала, че преди това момичето е било девствено и има достатъчно доказателства за упражнено насилие.

„Освен това по досъдебното производство съществуват достатъчно данни, за да бъдат повдигнати и обвинения за склоняване на непълнолетната жертва към употреба на алкохол с цел привеждането й в безпомощно състояние, както и за осъществени блудствени действия“, допълни съдията. По думите му след случилото се Евстатиев почистил стаята си и предупредил момичето да не казва на никого какво е станало, а да каже, че е била с приятелка.

Според съдия Хаджиев приложената по делото епикриза на Иван Евстатиев, че има биполярно и афективно разстройство е от по-ранен период и не може да се ползва. Той предположи, че по досъдебното производство ще бъде назначена нова съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на обвиняемия.

С тези мотиви съдът потвърди ареста на Евстатиев, постановен от Панагюрския районен съд, а присъстващите в съдебната зала жители на Стрелча избухнаха в аплодисменти и благодарности към магистратите.

Вижте какво каза и адвокатът на бившия кмет на Стрелча Петър Горчев.

А иначе жителите на Стрелча окупираха Съдебната палата още преди началото на заседанието на Окръжния съд. Вижте повече за мотивите им:

 

 

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top