Жоро Милионера стана бригадир на 40 пандизчии

Жоро Милионера е станал отговорник за работата на 40 лишени от свобода в пловдивския затвор, съобщи Агенция Монитор. Охранителят Георги Енев се сдоби с прякора си заради брилянтно измисления и извършен обир на 1,5 милиона лева от инкасо автомобил през юни 2012 г. Парите и до ден днешен не са намерени, а Милионера продължава да пази строго мълчание къде ги е скрил.

„Не му се чува гласът. Работи изключително съвестно и отговорно, като не влиза в абсолютно никакви пререкания с останалите затворници. Гледа да си излежи присъдата и да излезе”, коментираха надзиратели от пловдивския пандиз. А от присъдата му, която е общо 12 години затвор, остават още 7 години и половина години.

Жоро Милионера работи от около година в затвора в Пловдив. Първо се е пробвал като дърводелец, но работата не му споряла. След това бил прехвърлен в цеха за пластмасови изделия, в така наречената „бакелитова бригада”. Именно там започнал да се издига в йерархията на лишените от свобода. Пандизчиите в тази бригада се занимавали с доста мръсната и непрестижна работа да лъскат до блясък цехове на външни фирми или да чистят повърхността на пластмасови детайли преди боядисването им.

Жоро Милионера изрази съжаление пред съда, но отказа да признае къде е скрил парите
В „бакелитовата бригада” Енев започнал да отговаря за дейността на останалите 40 затворници, като тази му работа нямала де факто ръководни функции. Той трябвало да записва в тетрадка кой от затворниците колко бройки пластмасови кутии е изстъргал и е предал като готови. „Енев не отговаря за останалите затворници, а само записва продукцията им, тъй като имат да изпълняват определени дневни норми. На 40 затворници им се полага по един такъв отговорник”, обясниха надзирателите му.

Първоначално Жоро Милионера получи 8 години, но апелативният съд ги увеличи на 12 години. Тази присъда бе изцяло потвърдена от състав на Върховния касационен съд. Като работи, Енев намалява размера на престоя си в затвора. Неговият план за обир на инкасо автомобил, който той всъщност е трябвало да пази, разсмя цяла България преди 4 години. Жоро Милионера успял да подлъже шофьора, че му се ядат дюнери. В кв. „Кючук Париж” инкасо колата се отклонила от маршрута си, а наивният колега слязъл да ги купи.

В това време Енев, който уж трябвало да обърне, свил по странична улица и набързо разтоварил чувалчетата с парите в предварително паркираната си наблизо лична кола. След това поел в посока Родопите, като част от пътешествието му било хванато от улични камери. Въпреки всички опити на разследващите да открият къде са пачките, това не се случи.

В съда Жоро Милионера изказа съжаление за стореното, но отказа да признае къде е скрил откраднатите 1 471 058,52 лв., собственост на три банки и на охранителното дружество.

Снимка: Монитор

Подобни статии

Top