Журналисти в Асеновград със забрана до общинска информация

Нарочна заповед от днес забранява свободния достъп на медиите в асеновградската общинска администрация. Изпълнението на разпореждането е поверено на служител „Информация” в сградата на общината. Никой от кметския екип не даде обяснение за причините, предизвикали тази реакция. Според запознати въвеждането на ограниченията е с цел да не се пречи на общинските служители, които в присъствието на журналисти се разсейват и се отклоняват от работния процес.

Вече трети мандат в сградата на община Асеновград съществува пропускателен режим. Въведен по времето на д-р Христо Грудев, той предизвика бурната реакция на тогавашната опозиция. Коментарите бяха, че така се ограничава свободният диалог между местната власт и гражданите, възпрепятства се и работата на репортерите в регионалните медии, които пишат както за дейността на общинските служители, така и за образование, здравеопазване, култура, екология, социални дейности. Чуха се и реплики за контрол и липса на прозрачност в управлението и в работата на администрацията.

Репортерите в регионалните медии, които обикновено се броят на пръстите на едната ръка, а в най-добрия случай – на двете, познават отлично спецификата на региона, нагласите и настроенията на живеещите. С изградено доверие могат да формират гражданско общество и да убеждават, че има механизми за осъществяване на публичен контрол на властта.

Подобни статии

Top