Жълт код за Пловдив заради валежи и силен вятър,

dyjd

Жълт код е обявен заради обилни дъждове в Пловдив, предупреждават от НИМХ. В града под тепетата и в Пазарджик ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, с пулсации до 22-25 м/сек. Ще има и валежи, след обяд и през нощта интензивни, като очакваното количество е около 20 л/кв.м.

Оранжев код е обявен в област Смолян за 6 февруари заради очаквани проливни дъждове. Очакваното там количество дъжд за денонощието е 30-40 л/кв.м. Дъждът ще бъде интензивен следобед. Жълт код е обявен за всичките останали 27 области на страната заради дъждове, снеговалежи и навявания.

В 8 области на Западна и Централна България е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд. Кодът е в сила за областите София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали, като в последните 4 области дъждът ще бъде придружен от силен вятър. В областите София град, София област, Перник и Кюстендил ще има валежи, след обяд интензивни. Очакваното количество е около 20-30 л/кв.м. В област Благоевград ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/сек. Очакваното количество валежи там е 20-30 л/кв.м.  В Кърджали ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/сек. Ще има валежи, след обяд интензивни, очакваното количество е 20-30 л/кв.м.

За 7 области в Южна и Източна България е обявен жълт код само за силен вятър. Това са областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек.

В 12 области на Северна и Централна България е обявен жълт код за снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. В тези области ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.

Времето днес ще остане предимно облачно. В Западна България ще има валежи, които след обяд ще обхванат и Централна България, а в Рило-Родопската област ще се усилят. В Северозападна България валежите ще са от сняг. Източният вятър ще се усили и временно ще е бурен, като вечерта ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да прониква по-студен въздух.

В Източните Родопи и по долината на Струма и Места вятърът ще е от юг. Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони. За Пловдив минимална температура 2, максимална 10 градуса.

През нощта срещу събота валежи от дъжд ще има вече и в Източна България, като в по-голямата част от Северна България и по високите западни полета ще вали сняг и ще има условия за снежни виелици и навявания.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижава.

Над планините ще бъде облачно в масивите от Западна и Централна България от с валежи от сняг, под около 1400 м и в Родопите от дъжд и сняг. Вятърът ще е силен и бурен от юг-югоизток, като през нощта срещу събота ще отслабне малко и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 м 4-5°, на 2000 м – около 1°.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top