Жълт код за силен вятър в цяла България

Силен вятър в цялата страна за днес

Жълт код за силен вятър е обявен за всички области на страната за днес, показва поместената карта в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Жълтият код предупреждава за потенциално опасно време. Очаква се средната скорост на вятъра 13-18 m/s, в някои области и с пориви до 20-25 m/s.

Тази сутрин, с настъпването на есенното равноденствие, настъпи и рязко застудяване с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт. Вятърът от запад-северозапад се усилва, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек. На много места вали дъжд.

През деня нахлуването на студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в най-южните райони до 20°.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са по-често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800 м надморска висомина ще превали и сняг. Вятърът по високите части ще е от северозапад достигайки 20-25 м/сек. /80-100 км/ч/, на моменти и повече. Температура на 1200 м.н.в около 9-10°, на 2000 м.н.в около 3°.

По Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява, към края на деня ще спира. Вятърът от северозапад ще достига 15 -20 м/сек, на моменти и повече. Максимални температури: 18°-20°. Вълнението ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21°-22°.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top