Жълт код за снеговалеж в Пловдив, времето се влошава рязко

Оранжев и жълт код за опасно време обяви НИМХ към БАН за днес. Очакват се силни снеговалежи и сериозна снежна покривка – над 20 см. Ще се образува и поледица.  Оранжевият код за опасно време е в сила за 8 области на България. Това са  Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези райони ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти януари ще достигне 15 сантиметра, на места – до 20.

За Пловдив и още 12 области на страната /Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Кърджали и Стара Загора/ е обявен жълт код за потенциално опасно време.

Днес времето ще бъде облачно и дъждовно. Валежите от дъжд ще продължат и на места в югоизточна България ще са значителни. Вятърът ще се преориентира от север-северозапад и ще нахлува студена въздушна маса. По високите части на планините дъжда ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. С понижението на температурите през нощта и в равнината част дъжда ще преминава в сняг.

През нощта срещу неделя под влияние на преминаващ фронт интензивни валежи се очакват в цяла Южна България и особенно в крайните южни райони. В планините валежът ще е от сняг със значителна снежна покривка. Температурите ще продължат да се понижават и в неделя ще са отрицателни, а валежите навсякъде ще са от сняг. Вятърът ще се ориентира от север-североизток. В неделя вечерта валежите ще намаляват и към полунощ ще спрат.

Минималните температури в събота ще бъдат между минус 2 и 3 градуса. Максималните – между 0 и 5 градуса. За Пловдив минимална температура 1, максимална 5 градуса. В неделя температурите ще са отрицателни – между минус 10 и минус 5 градуса.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще се понижава.

Над планините ще е облачно. През деня ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка, в масивите в Западна България тя ще бъде значителна. Ще духа силен, по високите части – бурен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 0 градуса, на 2000 м – около минус 6 градуса. Ще застудява.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи предимно от дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 6 и 10 градуса. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 8-9 градуса.

 

 

Подобни статии

Top