„Жълъдови страсти“ и приказни феи в Пловдив

Силвия Ангелова е неизчерпаем източник на интересни и нестандартни идеи. Родена и израснала  в Пловдив, икономист по образование, тя от 18-годишна работи в областта на маркетинга и продажбите. Но голямата страст и основно занимание на Силвия в момента е изработването на красиви бижута от жълъди и приказни феи от прежда и естествени материали.

Съпруга, майка на две дъщери и творец по душа –  пловдивчанката успява да се справи с всички отговорности с усмивка и позитивизъм. Първите й бижута са нямали нищо общо с тези, които прави сега, но радостта, която вижда в очите на хората, я вдъхновява и се стреми да се усъвършенства постоянно.

Silisto art е творческият псевдоним на Силвия. Работата й преди да роди втората си дъщеря е била свързана с много контакти с различни търговски фирми и затова не й оставало много време да се отдаде на любимото си занимание – да твори красиви неща. От около 2 години обаче се занимава по-сериозно с хобито си.

Отначало Силвия си купува специални витражни бои и започва да рисува любимите си рози върху празни бутилки и чаши. След това се впуска в приключението и до сега не спира да експериментира. Най-голямата й страст са бижутата от жълъди и колекцията „Жълъдови страсти”.

Любовта й към жълъдите пламва съвсем случайно. Идеята идва докато се подготвя за фестивал на зелените идеи в Градската градина в Пловдив. До този момент Силвия не се занимавала с изработването на бижута, но тогава пробва да създаде пръстени, обеци и брошки и това страшно много й харесва.

Сред дърветата дъбът е символ на безсмъртието и вечността.Той е свещено дърво в културите на много народи.Символизира майката Земя. Като плод на дъба, жълъдът е символ на продължаващия живот. Приема се за белег на плодородието и безсмъртието. Колекцията бижута “ Жълъдови страсти “ са един осъвременен вариант на амулетите от миналото. Те са част от зелената светлина, която носят еко бижутата.

От около година и половина Силвия започва да прави и феи от прежда, които всеки може да окачи в дома си. Точно преди Коледа, тя изработва първите , които доставят много положителни емоции на цялото й семейство. Радва се, когато различни хора й пишат и благодарят за настроението, което е внесла в домовете им.

Пловдичанката се стреми да използва предимно естествени материали. Ако не е възможно, поне да са рециклирани, особено когато се използват за детските работилнички. На последната сбирка с малчугани Силвия е предложила всеки да си направи „буркан на доброто”. Идеята е всеки ден, ако ти се случи нещо добро да го напишеш на листче и така в края на годината да си спомниш за всичко хубаво с усмивка.

Силвия все още няма собствено ателие, където да се занимава изцяло с изработката на бижута и феи. Основната причина е, че тя обожава да пътува и трудно би се задържала на едно място. „Ако имаш място, където да създаваш и предлагаш нещата си, трябва да го обгрижваш и да си там през целия ден”, сигурна е Силвия. Другата причина, разбира се, са нейните две малки принцеси, на които тя отделя почти цялото си внимание и време.

Без да иска, Силвия успява да въвлече и семейството си в своя пъстър творчески свят. Голямата й дъщеря е редовен посетител и участник в различни базари, а за малката, която е само на 3,5 години, Силвия организира импровизирани работилници вкъщи.

Специално за предстоящия празник 1 март, Силвия създава тематични бижута и феи. Почита чисто българските празници, но не може да приеме присърце честванията на Свети Валентин и Хелоуин.

Случвало й се е да вижда творчеството си изкопирано в други сайтове, но не смята да влиза в конфликти и да се натоварва с излишни емоции. „Все пак идентичността и креативността не може да се изкопира“, допълва Силвия.

Почти всеки ден пловдивчанката отговаря на въпроси от типа „Намери ли си работа?”. „За повечето хора работата е свързана с досада, постоянно хленчене и стоене на бюро по цял ден” , смята Силвия. Най-важното според нея обаче, е това, което правиш да ти носи удовлетворение и спокойствие. Доволна е и е горда, че при нея е точно така.

Подобни статии

Top