Жънат най-голямата нива с лимец

жънат най-голямата нива с лимец

Започна жътвата на най-голямата в цяла България нива, засята с древното жито лимец. Тя се намира в покрайнините на Пловдив и е част от инициативата „Дар лимец”, чрез която група доброволци популяризират древната пшеница. От няколко години те отглеждат зърното, след което даряват семена на хора, които искат да си произведат реколта от изключително полезната храна.

Нивата е на площ 800 декара и е засята ръчно от 250 доброволци от цялата страна.

„С група съидейници започнахме да отглеждаме лимец, за да може да го даряваме на всеки, който желае да го отглежда или да се храни с него, за да се пречисти“, обясни организаторът на инициативата Иван Андонов. По думите му не е ясно колко точно са нивите у нас, но тази край Пловдив е най-голямата. „Тук предоставяме възможност на хора, които нямат ниви и са без опит в саденето и отглежането на лимец, искат да се хранят с чистото зърно, но не могат да си позволят, тъй като е скъпо. Всеки може да дойде на нивата и да си отглежда лимец заедно с нас.“, допълни Андонов.

Според него колективното отглеждане е поне пет пъти по-евтино, защото семето е даром и по този начин се поделят разходите, а също се споделя опит. Добивите от лимец са значително по-малко от тези при обикновенната пшеница.

Идеята е да се разпространи древното жито и информацията за него, че то е чисто и не се разболява. Не е необходимо и да се наторява, разказа организаторът. Той посочи, че лимецът е много по-хранителен и лечебен от обикновената пшеница.

Жътвата на лимеца ще е по-продължителна заради променливото време. Очаква се прибирането на реколтата да продължи поне 2 – 3 седмици. През цялото това време от страната пристигат доброволци, които също се включват. Този уикенд над 40 души от цялата страна са жънали със сърпове, както са го правили бабите ни едно време. Повече от половината реколта ще бъде дарена чрез инициативата „Дар лимец“.

Подобни статии

Top