Забравеният Пловдив оживява с фотоси на Главната

Изложбата   „Забравеният град. Спомен за Пловдив” ще бъде открита днес в 11.00 ч. на  Главната улица до Римския стадион от кмета Иван Тотев по повод  Международния ден на културното наследство. Организатори са общината, ОИ „Старинен Пловдив“ и Държавен архив.

Изложбата   „Забравеният град. Спомен за Пловдив” показва града ни такъв, какъвто можем да го видим само на старите фотографии. Като цяло експозицията представя един вековен път на развитие – от появата на първите модерни постройки, на първия генерален план, до коренната промяна през началните десетилетия на ХХ век.

Изложбата „Забравеният град” не е просто връщане към някогашния облик на града, който може да се види само по архивните фотографии. Тя е и връщане към спомена за къщи и хора, за достойнство и всеотдайност, припомняне на усещането за онази атмосфера, която окриля творците и подкрепя мечтите за създаване архитектура, изкуство и култура с национални измерения. Спомен, опазен до началото на XXI век като насърчение и поука.

Този разказ за преобразяването на Пловдив е представен от малко думи и много изображения, част от които се показват за първи път. Подбрани са общо над 130 изображения. Това са най-изразителните фотографии, които бележат европейския път на Пловдив. Изборът е богат, тъй като благодарение на Държавен архив – Пловдив, градът  разполага с най-богатата колекция от архивни фотографии извън столицата.

Подобни статии

Top