Забраниха бурките в Пазарджик

Пазарджик стана първият български град, в който забраниха носенето на бурки на обществени места. Решението подкрепиха  политическите партии в местния парламент, с изключение на ПП Евророма, съобщи Радио Пловдив.

Съветниците гласуваха тотална забрана за носенето на бурки не само в държавни и общински институции, но и на всички обществени места.

Като аргумент беше изтъкнато, че носенето на бурки пречи за идентификацията и възпрепятства разпознаването на хората, които носят това облекло, а това крие сериозен риск за сигурността на гражданите.

Промяната в наредбата за обществения ред забранява носенето на обществени места на облекло и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му. За предложението гласуваха 39 съветници от всички групи в общинския съвет, а двама бяха против.

Забраната важи за всички институции и обекти на територията на общината, включително и в случаите на придвижване с пътно превозно средство, като са предвидени изключения при заболяване. Забраната не се отнася за личните домове на гражданите и за молитвените домове.

На днешното си заседание общинският съвет гласува още при нарушение да бъде налагана глоба от 300 лв, а повторно или всяко следващо – 1000 лв.

При дебатите в залата бе уточнено също, че под аксесоари се приема всички изделия, които прикриват лицето, включително и пластмасови маски.

Забраната влиза в сила в 7-дневен срок от публикуването на документа в сайта на общинския съвет и един местен вестник.

Първоначално бе предвидено на заседанието да се разгледат две предложения, внесени съответно от кмета Тодор Попов и от групата на НФСБ. След проведени консултации обаче вносителите обединиха становищата си и общинският съвет разгледа и одобри общото им предложение.

Като аргумент беше изтъкнато, че носенето на бурки пречи за идентификацията и възпрепятства разпознаването на хората, които носят това облекло, а това крие сериозен риск за сигурността на гражданите.

Снимка: Агенция „Монитор“

Подобни статии

Top