Забраняват остъкляването на балкони

ostaklen

Правителството прие закон за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост. Според новите промени остъкляването на балконите, санирането само на отделни апартаменти и всички останали дейности, които нарушават цялостния архитектурен вид на фасадата или засягат устойчивостта на жилищния блок, се забраняват. За да влязат в сила, поправките трябва да се гласуват и от парламента.

Според настоящия закон за устройство на територията всички пловдивчани, които желаят да остъклят терасите си, трябва да получат разрешение от кмета на района, в който живеят. Гражданите сами изработват проектите, като в  определени случаи се изисква съгласието на цялата етажна собственост. След одобрението се издава и самото разрешително.

„Трябва да се промени и закона за устройство на територията, тъй като ние в момента работим по него. Само с промяна в закона за етажната собственост всъщност двата закона ще си противоречат”, коментира зам.-кметът на район „Северен“ Лариса Кътова.

Според нея това означава, че без да бъде приета промяната, при установяване на остъкляване без разрешение, не може да бъде съставен акт. Заради противоречието наказанието може да бъде обжалвано и да падне в съда.  Въпреки това голяма част от пловдивчани не одобряват предложените промени

В новите текстове на закона няма уточнение за вече остъклените тераси и другите заварени промени. Според местните власти на този етап те няма да се премахват принудително.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top