Задържаните за проповядване на радикален ислям остават в ареста

Задържаните за радикален ислям остават в ареста

Пловдивският апелативен съд потвърди мерките за неотклонение „Задържане под стража“, взети по отношение на Александър Иванов – Банго, Орхан Бързак, Ненко Щерев, Райко Карталов, Веселин Стефанов и Йосиф Минчев – Юсмю.

Те са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат – престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война – престъпление по чл. 407 НК. Групата е проповядвала радикален ислям и е отправяла призиви за война чрез клипове и снимки със знамето на Ислямска държава в профилите си във Фейсбук.

Прокурорът по делото Атанас Гичев заяви, че има достатъчно доказателства и е потвърдено, че те са извършвали такава дейност. В залата присъстваше и майката на Ахмед Муса, който също е в ареста за проповядване на радикален ислям. „Синът ми е много невинен.“, категорично заяви след края на заседанието тя.

Съдът намери, че правилно първоинстанционният съд е преценил,че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо шестимата. Те са обвинени в престъпления, които са умишлени по смисъла на закона и за които се предвижда наказание лишаване от свобода.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top