Задържаха пети от групата на Въльо – бившият шеф на охраната на Ботев (Пловдив)

Това е военен от Пловдив, който се представял като командос с мисии в Афганистан и Иран, поставен е под домашен арест

Военен от Пловдив e петият човек, привлечен като обвиняем по делото срещу групата за рекет с полицейско участие. Първоначално бяха задържани четирима – Въльо Петров, Милен Стоянов от охранителната фирма на Ботев (Пловдив) и двамата униформени – Галин Колев и Мартин Ламбрев. Зрелищните арести бяха осъществени при акция в края на февруари.

Въльо е с пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени в периода от септември до ноември, на територията на Пловдив и Димитровград. По делото е установено, че групата изнудвала двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева. Те са принудили със сила и заплаха и лице от фенската маса на „канарчетата“ да си мълчи по въпросите за политиката на клуба. Съдът остави и четиримата за постоянно в ареста.

Впоследствие е установено, че и редникът е съучастник. С постановление от 27 февруари на прокурор от Окръжната прокуратура делото е изпратено по компетентност на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив. Два дни по-късно, на 29 февруари, редникът е привлечен в качеството на обвиняемо лице за престъпления, по които отговарят пред закона и другите четирима задържани.

От извършените процесуално-следствени действия е била установена съпричастността на военния към инкриминираната дейност на организираната престъпна група.

В хода на разследването по делото спрямо обвиняемото лице са приложени писмени доказателства – медицински документи (епикриза), от които се установява, че военнослужещият редник е постъпил в Клиника по хирургия на частна болница в Пловдив с диагноза „Пъпна херния без необходимост или гангрена“, като на 23 февруари му е извършена операция, без усложнения.

Било е извършено претърсване и изземване в жилището му, както и на колата му, но не са били намерени вещи или предмети забранени от закона.

Военният съд в Пловдив е взел мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо него. Военно-окръжната прокуратура е обжалвала пред Военно-апелативен съд, като магистратите са потвърдили мярката, предвид наскоро извършената операция, необходим период за възстановяване, както и липса на опасност от укриване и извършване на друго престъпление.

„Правилно основният съд е преценил, че събраните в хода на разследването към настоящия момент доказателства, позволяват да се направи извод за евентуална съпричастност на обвиняемия към престъпленията, за които е привлечен към наказателна отговорност“, се казва в определението на Военно-апелативния съд.

Това се подкрепя от свидетелските показания и разпита на потърпевш, според които в края на септември 2023 г. военният го е заплашвал, че ще го хвърли с бетонни обувки в язовир ако не даде пари в размер на 15 000 лева. Същия се е легитимирал пред него като „военен полицай, командос, който бил на мисии в Афганистан и Ирак“.

С оглед потвърждаване на идентичността е било извършено и разпознаване на лица по снимки. Потърпевшият е посочил именно военнослужещия като лицето, от което е получил заплахи.

„Настоящата въззивна инстанция споделя извода на първоинстанционния съд, че целта на мярката за неотклонение е да се осигури присъствие на обвиняемото лице за нуждите на наказателното производство, да му се попречи да се укрие или да извърши друго престъпление. Вярно е, че в края наянуари 2024 г. спрямо останалите четирима обвнеями е била взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и е станала публично известна, както лично на него, така и на обществеността посредством медийно пространство. Въз основа на тази информираност обвиняемият е имал възможност да се укрие, да въздейства на свидетели или да извърши друго престъпление, но по делото няма данни да го е сторил“, посочват магистратите от Военно-апелативния съд.

По делото е установено, че военният има две малолетни деца – дъщеря на 4 години и син на 3 години.

Възражението на представителя на държавното обвинение, че военният от Пловдив може да въздейства на свидетели магистратите намират за голословно и неподкрепено с доказателства по делото.

„С оглед събраните по делото данни може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил тези престъпления, но това не е достатъчно, за да бъде обоснована най-тежката мярка „задържане под стража”. Съдът счита, че по отношение опасността обвиняемият да се укрие следва да се приеме, че с оглед постоянното му местоживеене, чистото
му съдебно минало и семейното му положение, такава липсва. Следва да бъдат споделени и изводите на първоинстанционния съд, че на този етап от делото са налице доказателства за влошено здравословно състояние на обвиняемия. Въпреки престоя му в болнично заведение, от представената в съдебното заседание епикриза, се установява, че обвиняемият е изписан с подобрен здравен статус. Макар към момента да е отпаднала необходимостта от хоспитализация, обвиняемият следва да спазва режим за възтановяване, което в достатъчна степен би спомогнало за опазване на здравето му при домашен режим и предписаното по епикризата лечение и контролни прегледи“, пише в мотивите, с които магистратите потвърждават мярката за неотклонение „домашен арест“.

Източник: marica.bg, Снимка: Радио Пловдив