Задържаха 18-годишен телефонен измамник в Пловдив

telefon

18-годишен младеж е задържан при специализирана операция за противодействие срещу извършители на телефонни измами, проведена под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив, съобщиха от прокуратурата.

Акцията е съвместно с отдел „Криминална полиция“ към Областната дирекция на МВР и служители на Второ и Четвърто РУП в Пловдив.

Срещу Пламен А. е образувано досъдебно производство за измама с цел имотна облага чрез поддържане на заблуждение – престъпление по чл. 209 ал. 1 във връзка чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 17 август младежът се обадил по домашния телефон на 65-годишна жена от Пловдив. С преправен глас той се представил за родственица на жертвата и поискал 1500 лева заем, за да си купи климатик. Жената събрала 900 лева, които предала на куриер.

По същата схема Пламен успял да измами и друга възрастна пловдивчанка на следващия ден. Той позвънил на домашния телефон на 86-годишна жена, от която – отново с преправен глас, поискал пари за капариране на климатици. Представил се за нейна близка приятелка. Пенсионерката предала по куриер 700 лева.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив са извършени огледи, иззети мобилни телефони. Пламен А. е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top