Заклаха прасе в двора на кметство (ОБНОВЕНА) - DC news

Заклаха прасе в двора на кметство (ОБНОВЕНА)

Над 5000 прасета изгоряха в Априлци

Заклаха прасе в двора на кметството на пловдивското село Извор. Това стана ясно след сигнал до председателя на Общински съвет „Родопи“ Атанас Крушев, разпространен и до медиите.

Случката се разиграла във втория ден на Коледа – 26 декември. Според общинските съветници от ФОРОР в „Родопи“ Васил Гюрдиев, Георги Герев и Георги Мичев, подобно отношение е недопустимо към институция, каквато е кметството. Ето какво са написали в сигнала си съветниците:

„На 26 декември 2014 година се натъкнахме на скандален случай на отношение към една институция, каквато е кметството на населено място, в случая – на село Извор. За съжаление, освен скандал, случаят може да се превърне в недопустим прецедент не само за Община „Родопи“, но и за българските общини.

На 26 декември 2014 година в двора на кметството, лично под наставленията на представителя на местната власт – кметският наместник Илия Костов, с много шум, подсвирквания и викове, бе заколено прасе?!

Почувствахме се отговорни да отправим този сигнал, защото, макар на пръв поглед смехотворен, той е изключително скандален и поставя поредица от тревожни въпроси:

Дори да приемем, че това е стара българска традиция – дали наистина тя трябва да бъде изпълнявана точно на това място? Не е ли подигравка?

От това място не трябва ли да тръгват отговорните решения и помощта за жителите на Извор? Вместо да се правят свински заколения?

Това място не трябва ли да поражда уважение и доверие, защото хората ще знаят, че могат да разчитат на управника в него? Вместо да виждат, че същият този управник го е превърнал в обикновен селски двор, в който прави пиянски запои?

На това място не трябва ли да се вее националния трибагреник? Вместо да се развяват свински опашки?

Така ли, колеги общински съветници, ще възпитаваме младото поколение – като заменяме обществените ценности с низки страсти? Как ще очаквате от днешните деца утре да уважават институциите, реда и законността у нас? Как ще искате да ги спазват?

Вярваме, че ще се съгласите, че въпросите са риторични и затова се обръщаме към Вас: Докога ще позволяваме да ни управляват подобни „личности”, за които най-голямата ценност е да гътнат едно прасе, да го сложат на софрата, за да го излапат, поливайки го с огромни количества алкохол? Кога кметският наместник ще отговори на жителите на село Извор защо е превърнал кметството в бардак?

Г-н председател,

г-н кмете,

колеги съветници,

Призоваваме ви заедно да спрем вахканалиите в общинската администрация в с. Извор!

Г-н Спасов, от Вас зависи безчинствата на този наместник да бъдат спрени. Напревете необходимото, за да сложите край на рушащото се доверие от страна на хората в село Извор – българското село с най-много храмове на глава от населението в местната власт.“

Няколко часа по-късно до медиите бе разпространено обяснение от  кметския наместник на селото Илия Костов:

„На 26 декември жителите на село Извор ми дадоха предложение да организираме благотворителен обяд в селото по повод Коледа. За целта те бяха събрали средства и бяха закупили 30-килограмово прасе. Помолиха ме да го заколят и приготвят обяда непосредствено на центъра на селото. Аз им разреших да го направят с уговорката да бъде направено цялостно почистване след това и да се вземат мерки за безопасност. Прасето бе заклано пред магазина на центъра на селото и доста социално слаби жители получиха безплатен обяд за Коледа. Нямаше нарушения на обществения ред и всичко премина в празнично настроение. Твърденията на хората, които не са присъствали, че прасето е било заклано в сградата на кметството, са неоснователни и смешни.”

 

Подобни статии

Top