Закриват 13 паралелки след първото класиране на седмокласниците

Закриват 13 паралелки в Пловдивска област след първото класиране на седмокласниците

13 паралелки в Пловдивска област се закриват след първото класиране на седмокласниците за езиковите и профилирани гимназии. Пет от тях са в Пловдив, 3 в Карлово и по една в Асеновград, Сопот, Кричим и Брезово. От Регионалния инспекторат на Министерство на образованието съобщиха, че за тези специалности не е имало достатъчно кандидати.

В Пловдив поради липса на желаещи са закрити паралелката по фризьорство с френски език в гимназията по облекло „Ана Май“, технологичният профил в СОУ „Братя Миладинови“, топлотехника с английски в гимназията по хранителна техника и технологии, Електронна търговия с английски в гимназията по кожени изделия и подемно-транспортна техника в гимназията по машиностроене.

Още преди обявяване на първо класиране учениците са записани по следващи свои желания, а тези, на които не им стига балът, съответно са останали извън класирането и автоматично участват за второ класиране, обясни старши експертът от РИО Рангел Райчев.

Закритите паралелки в областта са почти толкова, колкото миналата година, обясни Райчев. В началото на годината с държавния план-прием бяха утвърдени 132 паралелки в областта. А след първото класиране броят на класовете остава 119. Рангел Райчев припомни, че от днес започва обработката на резултатите за второто класиране и списъците с приетите ученици ще бъдат обявени на 4 юли.

Те ще могат да се запишат от 7 до 9 юли там, където са приети. Свободните места за трето класиране ще станат ясни на 10 юли.

 

 

Подобни статии

Top