Заловиха четирима ало измамници при спецакция в Пловдивско

Задържаха обирджии на казина

Четирима души са задържани за телефонни измами, съобщиха от прокуратурата в Пловдив.

С постановление на Районна прокуратура – Пловдив, за 72 часа в ареста са Илиян М., на 38 г от Горна Оряховица, Люцкан Л., на 50 г от. Горна Оряховица, Наско Г., на 17 г. от с. Камен, общ. Горна Оряховица, Кольо П., на 40 г., от с. Камен, общ. Горна Оряховица.

Срещу четиримата е повдигнато обвинение за измама, като деецът се е представял за длъжностно лице – престъпление по чл. 210 ал. 1 и чл. 211 от Наказателния кодекс.

Четиримата са задържани след проведена специализирана операция в област Пловдив за противодействие на извършители на телефонни измами. В операцията под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив, са участвали и служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, и на ОД на МВР – Велико Търново.

На 12 август 2015 г. непознато лице е позвънило на домашния телефон на 78-годишна жена от Пловдив. С преправен глас мъжът се представил за нейната внучка, която спешно се нуждаела от лекарство за облекчаване на болки в корема.

Мъжът предал слушалката на свой съучастник, който съобщил на възрастната жена, че е лекар и са нужни 8000 лева за лечението на болестта на внучката. Пенсионерката съобщила, че разполага само с 1000 лева.

„Докторът“ поискал да ги хвърли след няколко минути от терасата на жилището си, а той ще мине да ги вземе. Възрастната жена погледнала през балкона, но нe видяла лице, което да вземе парите. Слязла на входа, където е срещнала нейна съседка и посъветвала да се прибере вкъщи.

Само за два дни под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив, четирите лица са установени, задържани, извършени са две претърсвания в домовете им, лични обиски, разпитани са свидетели, предстои да бъдат назначени експертизи.

Проверява се съпричастността на лицата към още две телефонни измами, извършени през миналата седмица, на територията на Пловдивска област.

Установено е, че извършителите сменяли често мобилните си телефони, а част от тях счупили и изхвърлили в кладенец. Въпреки тези техни действия съпричастността им към извършеното престъпление е установена. Двама от задържаните са съдени за идентично престъпление в минали години.

Районна прокуратура – Пловдив, ще внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“ в Районен съд – Пловдив, в понеделник, 17 август.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top