Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев на „Куртово Конаре фест“

chushki i domati

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще бъде гост днес на станалия вече традиционен, „Куртово Конаре фест“, познат на обществеността още като „Фестивал на чушките, доматите и традиционните български храни“. Фестивалът в село Куртово Конаре, община Стамболийски ще продължи до неделя.

Заместник-министър Грудев ще се включи във втория ден на фестивала по покана на Областния управител на област Пловдив Розалин Петков. Техен домакин е общинският съветник в ОбС Стамболийски – Стоян Богданов. В 15.30 часа, гостите ще разгледат Земеделското училище, за което местен Инициативен комитет е подел кампания за набиране на средства за възстановяване и е събрал подписка.  Идеята  на кампанията е след възстановяване на сградата, тя да се обособи като музей на местните занаяти, в която да заработят занаятчийска работилница и галерия.

След това, гостите  ще посетят творческите ателиета, в които се изработват кукли  и икони от царевична шума, рисува се със зеленчуци и плодове, ще посетят и щандовете с традиционни местни сортове. В 16 часа ще бъде извършено награждаването на Царица на лютеницата и на призьорите в различните кулинарни конкурси. Предвидени са и неформални срещи и разговори със земеделски производители.

„Куртово Конаре фест“ се провежда за седми път и събира отново на едно място многобройни земеделски производители от целия регион, гости от страната, както и бесарабски българи. На шатрите, разположени под открито небе в селото, ще бъде представена чиста, българска земеделска продукция и художествени изделия от региона. Местните хора ще покажат изключителни кулинарни произведения от традиционни храни, ще демонстрират в уъркшопове различни занаятчийски умения, между които уникалното за страната ни, плетене на кукли и икони от царевична  шума и винаги веселото рисуване със зеленчуци и плодове.

Във всички събития, активно се включват деца и възрастни, заедно. Ще се готви доматена супа на площада, а доброволци и местни майстори ще демонстрират как се прави известната куртовска лютеница. Венец на фестивала е конкурсът „Царица на лютеницата“, съпроводен с обичаните от всички надпревари за най-атрактивен щанд, най-голям домат, най-красива кукла от домати и пипер и други. Всичко това е съпроводено с много фолклорни песни и танци.

Село Куртово Конаре е известно с това, че през далечната 1894 година, местната знаменитост дядо Александър за първи път внася доматено семе от Цариград в България. Тук е заработила и първата мелница за червен пипер в страната. В селото, преди 135 години, отваря и едно от първите земеделски училища у нас, което за съжаление тъне в разруха, въпреки че сградата е архитектурен паметник.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top