Зам.-министър и дядо Николай в Парашутната бригада (СНИМКИ)

Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и пловдивския владика Николай уважиха тържеството по повод 73-тата годишнина от създаването на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив. С тържествен строй бойците посрещнаха гостите и изслушаха приветствията от трибуната на плаца във ІІ район на бригадата на ул. „Радко Димитриев“.

Връчени бяха и награди на няколко военослужещи за постигнати добри резултати в работата.

След тържествения марш на командосите, бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите военослужещи в бригадата, а присъстващите сведоха глави и на колене почетоха паметта им.

След това митрополит Николай отслужи водосвет за здраве и благополучие на командосите и семействата им.

Сред присъстващите DCNEWS забеляза и бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков. Наблюдателни отбелязаха, че генералът не носи на ревера си ордена Св. Ерм, връчен му от владиката за заслуги към църквата.

Бригадата е наследник на прочутата дружина, която по време на Втората световна война прави чудеса от героизъм в сраженията край Страцин и Стражин. Парашутната дружина е първото парашутно подразделение в България.

Подобни статии

Top