Зам.-министър Якимов връчи сертификат за инвестиция за нов завод край  Пловдив

Със 100 нови работни места

Заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи сертификат „клас А“ за проекта „Производство на автомобилни части“ на нов завод край Пловдив. Размерът на инвестицията е близо 19 млн. лв. и се предвижда да бъдат открити 100 нови работни места.

Проектът е за изграждане на нов високотехнологичен завод в Тракия икономическа зона край Пловдив за производство на алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия.

„Този проект е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения, а локацията за изпълнението му – Пловдив, се е доказала като притегателен център за инвестиции. Това показват и четирите проекта, които Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало през 2023 г. в района, на обща стойност близо 135 млн. лв. и разкритите над 330 работни места“, заяви зам.-министър Якимов. По думите му, МИР работи активно за подобряването на бизнес климата в страната, като това се отразява благоприятно и на заетите лица в различните сектори.

Зам.-министър Якимов допълни, че по ЗНИ от началото на годината са издадени 10 сертификатa за над 78 млн. лв., които ще открият близо 400 нови работни места в Перник, Русе, Пловдив, Балчик и София.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова подчерта, че проектът отваря нова възможност за китайските фирми в България. Тя подчерта доброто сътрудничество на Агенцията с Тракия икономическа зона, като ги определи като изключително подготвени за посрещане на инвеститори.

На церемонията край Пловдив присъстваха още Н. Пр. г-жа Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, кметове на общини, представители на местния бизнес, изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев и др.

По-късно през деня зам.-министър Якимов и посланикът на Китай проведоха работна среща, на която обсъдиха двустранните икономически отношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции и развитие на иновациите.