Занаятчии разкриват тайните си в двора на Етнографския музей (СНИМКИ)

zanaqti2015 (40)

Майстори-занаятчии от цялата страна се събраха в двора на Етнографския музей в Пловдив, за да демонстрират уменията си в рамките на Седмицата на занаятите 2015 г.

В  живописния двор на музея до края на седмицата освен древните традици, акцент ше бъдат работилниците за деца и демонстрациите, в които може да се включи всеки. Напътствани от майсторите, децата още днес опитаха уменията си в грънчарството и нанизването на мъниста.

Кръжок „Сръчковци“ при Начално училище „Никола Вапцаров“ в Хисаря също показаха на връстниците си как се плетат гривни и ги учеха, че хубаво изделие се получава само ако вложиш много любов, търпение и качествени материали.

Под шатрите оживяват още древните традиции в иконописа, ножарството, гравьорството и фината дърворезба по ножове, плъстенето, везането и шиенето на народни носии. В програмата е предвидено да има възстановки на древния български обичай – гадаенето, което се прави по Еньовден.

Бистра е тазгодишният представител на семейство Алексови по време на занаятчийския празник в града под тепетата. Дълго време заедно със съпруга си и двете си дъщери тя живее в Чипровци, където се ражда и любовта на всички към „Цветето на България“, както е бил наричан градът по време на турското робство.

Поразени от историята на града и разнообразието от творци в трите школи там – златарската, килимарската и занаятчийската, семейство Алексови решават да се запознаят по-отблизо с чипровските модели и започват сами да ги изработват. За да направиш 1 кв. м. килим средно са нужни 15 дни, като всичко се прави на вертикален стан, каквато е била традицията преди повече от 300 години.

В Чипровци има над 100 модела килими, които са известни в целия свят, разказва Бистра. Освен килимите, семейството изработва и различни пана, дърворезби, бижута и картички. Освен че са много талантливи, жителите на Чипровци са и изключително предприемчиви и това неизменно оказва влияние върху творческото семейство.

Бистра е посветила и двете си дъщери още от малки в занаятите и сега по-голямата се занимава основно с картичките, а по-малката прави бижутата. Самата тя пък освен всичко друго пише и приказки, а книжките й са истинска наслада за детското око.

Семейство Алексови и друг път са гостували в Пловдив, главно с изложби в музея. Участвали са и в миналогодишния панаир на занаятите и се надяват тази традиция да се запази във времето.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top