Занаятчии шестват по Главната в Пловдив (СНИМКИ)

Пролетният панаир на занаятите събра майстори от цялата страна и дори от чужбина на Главната улица в града под тепетата. Хлебари, бижутери, кожари, ножари и майстори от още много и различни занаяти от ранни зори подреждаха изделията си под шатрите в центъра на града, къдто в продължение на четири дни ще ги представят пред пловдивчани и гости.

Пламен Петракиев е майстор на български народни инструменти и сувенири. Изработва, реставрира и поправя  кавали, гайди, тъпани, тамбури, двоянки, цафари, дудуци. Майсторът е член на Задруга на майсторите на народните художествени занаяти.

Ежегодно участва на множество фолклорни събори, панаири на занаятите  и обучава по тамбура чуждестранни студенти, ценители на българския фолклор. И тази година той с удоволствие става част от панаира в Пловдив, където заедно с колегите си от цялата страна обменя опит и идеи.

Любомир Богданов е от Плевен и е майстор в свещолеенето. Преди няколко години наред с пчеларството, той започва да изработва и свещи в началото само с прости форми, а по-късно и с доста по-сложни, които сам си измисля. Освен уникални свещи, той предлага и ръчно изрисувани бурканчета, пълни с домашен мед. След като лакомството свърши, може да използвате опаковката като моливник, ваза или просто като украса, обяснява майсторът.

Диана Цинцарска е от Стара Загора. Занимава се с плетива и вълнопластика вече над 6 години. Участва в пловдивския панаир още от първото му издание, но споделя, че няма особен интерес към древните български занаяти.

Около 3 часа отнема на жената, за да изработи един чифт кукли от вълна, но на този етап смята, че не е достатъчно добра, за да обучава млади хора. „Когато успея да изработя изделие за по-малко от 10 минути, ще приема и първия си ученик“, казва Диана.

Хората тук са живите паметници на културата и пазители на българския дух, категорични са хората, които днес се насладиха на разнообразието от ръчноизработените изделия. Много от тях разтвориха кесии и си тръгнаха с различни бижута, домакинска посуда, плетива, домашен хляб и лакомства.

Подобни статии

Top