Запалени рибари откриха сезона по бреговете на Марица

Най-запалените рибари търпеливо изчакаха да се открие сезонът и вече са заели места по бреговете на река Марица. След 45-дневна забрана уловът е разрешен и много пловдивчани се отдават на любимото си занимание.

Хората са категорични, че по Марица риба може да се улови почти навсякъде, най-големи струпвания има около моста на Адата.

Най-важно е да се подбере добро място, което дава най-много риба. Там могат да се видят струпани по 10 души един до друг. Лови се на троха, на бял и торен червей. Захранва се премерено и в малки количества. Подходящи са около 4 метра въдица и куки не по-големи от номер 16.

„Марица все още играе. Пускат язовирите отгоре и ту вдига нивото, ту го сваля. Днес три мряни само се обадиха и се прибирам. Защото аз за мряна специално съм дошъл“, обясни  Андон Анастасов.

Риболовът на Марица още е слаб, защото през последните дни времето е било лошо. При рязко спадане на нивото на реката уловът също е труден. Рибарите обаче са известни с търпението си и не се отказват лесно. Дори да не хванат са готови още на другия ден да пробват късмета си отново.

„Кофичката приготвих, ама риба няма. Иначе има риба. В този района на Марица излизат мряни, кефали, алаи. Сега при това пълноводие може накой костур от близките канали да изскочи“, каза  Асен Костов

„Аз съм редовен, изкарах си билет. Ще хвърлям на бял червей и на хляб. Не съм дошъл за специална риба, няма значение, само да я има“,  обясни Аидън Мимишев.

Утре на Гребната база между 7 и 17 часа ще се проведе състезание по спортен риболов. В него могат да се включат всички желаещи. Освен това от южната и от северната алея на съоръжението риболовът ще бъде разрешен.

Подобни статии

Top