Запорираха имуществото на Цветан Василев - DC news

Запорираха имуществото на Цветан Василев

Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни-членки на Интерпол. Наложен е запор и възбрана върху имуществото на Василев и останалите с обвинения по делото „КТБ“.

От прокуратурата днес заявиха, че Цветан Радоев Василев е обявен за международно издирване на 28.07.2014 г. със съдействието на Евроджъст. Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на съществуващите към онзи момент данни, че същият пребивава на територията на Република Австрия.

На 29.07.2014г. в отдел „Международен“ във ВКП е получено копие от ЕЗА от 28.07.2014г. за Цветан Радоев Василев. Същият е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.203 от Наказателния кодекс.

С писмо от 29.07.2014г. на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Радоев Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол. Със същото писмо прокуратурата е информирана, че след обявяването на Василев за международно издирване, в ДМОС – МВР е получено съобщение от СИРЕНЕ – Австрия, че според справките, извършени в националната база данни на Австрия, Василев не е известен на австрийските власти.

На 01.08.2014г. българските представители на прокуратурата в Евроджъст уведомяват, че делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено като казус в системата за управление на казуси на Евроджъст и ще бъде официално докладван на пленарно заседание на колегията Същевременно материалите по делото са препратени до Националното бюро на Австрия в Еврождъст.

На 13.08.2014г. заместникът на главния прокурор във ВКП е изпратил за изпълнение до ДМОС – МВР предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство в СГП, за обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед следваща екстрадиция за България от територията на всички държави – членки на Интерпол.

Успоредно с тези действия, на 22.08.2014 г. Софийски градски съд е уважил искане на Прокуратурата и е наложил запор и възбрана на имуществото на Цветан Радоев Василев, Цветан Гунев, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

БГНЕС припомня, че на 12 август прокуратурата обяви, че председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Прокуратурата привлече Василев като обвиняем още на 28 юли.

Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова – главен касиер, и Орлин Русев – изпълнителен директор на КТБ, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. Те, заедно с другите задържани – заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова и главният счетоводител Мария Димова, бяха освободени с мярка „подписка“, а Русев срещу 10 000 лева.

Прокуратурата се оплете с теориите за липсващите 206 милиона лева – като първо бе обявено, че са изнасяни с чували, след това че са източени в продължение на години. Според съда пък – не става въпрос за изчезнали 206 милиона лева от централната каса на КТБ, а за прехвърляне на тази сума по сметките на „Бромак“ във връзка с договор за кредит.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top