Започват безплатни изследвания на пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Пловдив и още три града в страната от специалисти пулмолози.

Изследванията са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова.

През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград, ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи.

Спирометрията е неинвазивно изследване, което дава информация за функционалния капацитет на белите дробове, процесите на вдишване и издишване, количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете.

Чрез него се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробни болести. Не е нужна предварителна подготовка. Цялото изследване отнема около 10 минути.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни – и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

За прегледите има задължително записване само онлайн чрез сайта  на Института за здравно образование www.healthedu.eu. Направление от личен лекар не е необходимо.

Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията.

Фокусът на кампанията са пушачите и бившите пушачи, тъй като те са най-застрашени от развитие на белодробни заболявания, посочват организаторите. По данни на НЗОК само за 2023 г. са проведени над 96 000 първични прегледа при личен лекар и специалист по повод белодробни оплаквания. Две трети от прегледите са извършени на хора над 60 г.

По данни на НСИ в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.