Започват разпити по делото за убийството на Рогача в Розино

Двамата роми, обвинени в убийството на бизнесмена от карловското село Розино Георги Рогачев – Рогача отново застават днес пред Пловдивския окръжен съд. Николай Стоянов и племенникът му Иван, заедно с още един съучастник, който все още не е известен, са пребили до смърт Рогачев, който бил собственик на бензиностанция в селото, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата им и по хулигански подбуди.

58-годишния бизнесмен притежавал бензиностанцията от години. Той многократно имал проблеми с ромите от Розино, които зареждали газ в автомобилите си, а след това отказвали да платят. Във фаталния ден – 14 септември 2014-та година, около 16.30 ч. Николай Стоянов заредил дизел за 20 лева в товарния си автомобил, но отказал да даде пари за горивото. Служителят се обадил на собственика, който дошъл на място. Рогачев се скарал със Стоянов, но той се обадил на свой близък, който дошъл с още трима души, сред които и племенникът Иван Стоянов. Тримата носели дървени колове, лопати и мотика.

Като ги видял бизнесменът влязъл в бензиностанцията, взел незаконно притежавана от него пушка и се опитал да сплаши ромите с нея. Към обекта обаче започнали да идват и други роми с тояги и камъни. Те се насочили към Рогачев и го обградили. Иван Стоянов ударил с лопата жертвата в дясното слепоочие, а след това с дървен прът го ударил и чичо му Николай. Рогача загубил съзнание, а ромите избягали. Бизнесменът бил откаран в болницата в кома. Мъжът починал на 20 октомври 2014 година.

Преди първото заседание по делото на 11 януари братът на Рогачев Никола съобщи, че семейството ще настоява за доживотна присъда за убийците. Тогава обаче ход на делото не бе даден. Причината бе, че единият от обвиняемите – Иван Стоянов е сменил адвокатите си Снежанка Попчева и Марияна Карвърджикова и като защитник бе конституирана адвокат Нели Маркова. Юристката поиска поне седмица да се запознае с обемната информация по делото, събрана в 6 тома. Прокурорът по делото Стефани Черешарова се съгласи с адвокатката.

На заседанието бяха конституирани като граждански ищци дъщерята, синът и съпругата на убития. Очаква се процесът да продължи до 24 февруари, тъй като по делото са призовани 26 свидетели, както и 15 експерти.

 

Подобни статии

Top