Започват ремонтите на Баня Старинна и Етнографския музей

Изложба на накити от мъниста е подредена в Етнографския музей в Пловдив

Дългоочакваният ремонт на покрива на Баня Старинна започва днес. Старт на строителните дейности ще даде кметът Иван Тотев.  През февруари Община Пловдив обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши ремонта. 75 хиляди лева е стойността на реконструкцията.

Предстои да бъдат ремонтирани също и зидовете от източната и югоизточна страна на старинната сграда, като общата стойност на всички строителни дейности ще бъде 200 хиляди лева.

Веднага след старта на ремонта на Баня Старинна, кметът Иван Тотев ще обяви началото и на реконструкцията на Етнографския музей. С отпуснатите от бюджета 130 000 лв. ще бъдат цялостно обновени покривната конструкция, покривни покрития и елементи на една от най-красивите къщи в Стария град, разположена непосредствено до Хисар капия.

Сградата, някога принадлежала на търговеца Аргир Куюмджиуглу, е паметник на културата с национално значение заради интересната си архитектура, съчетана със средновековните останки и богатите си стенописи и дърворезби. Конструкцията й е дървена, изработена от дъб. Използвана е и част от крепостната стена.

По време на ремонта ще бъдат подменени компрометирани дървени конструктивни елементи. Всички елементи на покривната конструкция ще бъдат третирани за повишаване на пожароустойчивостта им. Предвижда се запазване на оригиналното разположение на покривните линии и наклона на покрива на къщата, като счупените турски керемиди ще бъдат заменени с нови. Ще се обновяват капандури, стрехи, фронтони, комини. Като паметник на културата на сградата е предвидено поставяне на мълниезащитна инсталация.

Срокът за изпълнение на ремонтните работи е 4 месеца.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top