Коледният пост започва на 15 ноември и приключва на Коледа – 25 декември.
Наричат ги Рождественски или Филипови пости, защото започва в деня след прославата на свети апостол Филип.
В деня на св. Филип на 14 ноември на трапезата могат да се сервират за последно месо и млечни продукти. Коледният пост започва на 15 ноември и приключва на Коледа – 25 декември.
Рождественският пост продължава 40 дни и е необходим за подготовката на християните за големия християнски празник Рождество Христово. През това време вярващите полагат усилия за укрепване на връзката си с Бог, като спазват забраните, свързани с поста.
В древни времена се е смятало, че духовното очистване включва не само ограничаване на храната, но и освобождаване от греховни действия. Затова Рождественският пост е прекрасна възможност за молитва и покаяние.
Според църковните канони по време на Рождественския пост е забранена консумацията на месо, млечни продукти, яйца и алкохол.
Можете да ядете плодове, зеленчуци, гъби, зърнени храни, мед, ядки, бобови растения. Към ястията можете да добавяте мазнини: зехтин, ленено семе, тиквено масло, ленено и сусамово семе.
През първите три седмици от поста можете да ядете риба и да пиете вино – във вторник, четвъртък, събота и неделя. В понеделник на трапезата трябва да има топли ястия без олио или растително масло, а в сряда и петък – суха храна.
Последната седмица на поста е по-строга: топли ястия без мазнина – във вторник и четвъртък, ястия с добавена мазнина – само през почивните дни, през останалите дни – суха храна.
Задължително е да се яде риба на 6 декември, когато се пада Никулден, независимо от това кой ден от седмицата е.
Църквата отбелязва, че постът не трябва да е причина за влошаване на здраве и обостряне на заболявания. Дали да постим или не е свободен избор, който всеки човек трябва да направи сам за себе си.