Започва Великденската програма на Пловдив

Наближават Великденските празници – време, което ни вдъхновява да преоткриваме вярата си в доброто, надеждата и чудесата.

Дори в модерните времена, в които живеем традиционните елементи, свързани с празника, са се запазили в голяма степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се ходи на църква в нощта преди Възкресението, и да не се работи по великденските празници.

И тази година Община Пловдив е подготвила различни инициативи в празничните дни- разнообразни концерти и великденски работилници за изписван на яйца.

Кулминацията в празничната програма е на 6 май, когато на пл. „Стефан Стамболов“ от 17.00 часа ще се състои за пръв път в България, един уникален концерт „Той, Тя и Акордеонът“ с участието на двама изумителни акордеонисти Вероника Тодорова и Калоян Куманов. Заедно с тях на сцената ще се качат легендарните Светлин Стайков – китара, Александър Леков – бас китара, Мирослав Турийски – пиано, Начо Господинов – барабани и струнен квартет в състав: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян. Датата съвсем не е избрана случайно, защото тогава се чества и Световния ден на акордеона – 6 май. Входът е свободен!

ПРОГРАМА

30 април 2024 г., вторник

19:00 ч. ГХГ – Пловдив,  Иконна галерия, ул. „Съборна“ 22

Великденски концерт на Девическа хорова формация „Евмолпея“

2 май 2024 г., четвъртък

11.30 ч. – 13:00 ч.  Площад „Стефан Стамболов“

Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.

За поредна година Община Пловдив и НГСЕИ – Пловдив подаряват радостни Великденски забавления на децата на Пловдив. На Велики четвъртък и Велика събота, когато се боядисват яйца, пред сградата на общината ще има „Великденски творчески работилници за деца“. Всички желаещи могат  да украсят по свой дизайн великденски яйца, които след това да отнесат в своите домове, а талантливите възпитаници на НГСЕИ ще им помагат, асистират и насърчават. Осигурени са декоративни яйца, изработени от стиропор, екологични водоразтворими бои за декориране и четки. Възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“ ще разказват на децата за същността и смисъла на най-големия християнски празник, който всяка година озарявa домовете ни и неговите символи. Тревните площи пред Община Пловдив вече са декорирани с големи красиво изрисувани яйца, дело на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ и НГСЕИ. Част от тях бяха подновени от младите таланти от 10А клас на НГСЕИ, специалност „Декор“, с преподавател Димитър Къркеланов.