Започва делото срещу подпалвача на Джумая джамия

Аларма изнерви мюсюлманите в Джумая джамия

31-годишният Виктор Александров, който в нощта срещу Йордановден направи опит да запали Джумая джамия, застава днес пред Окръжния съд. Срещу него е повдигнато обвинение за опит за палеж на историческа сграда със значителна стойност – 1 248 800 лева, собственост на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив и кражба на гориво. Законът предвижда от 3 до 10 години затвор за тези престъпления.

Опитът за палеж беше второто посегателство срещу мюсюлманския храм след атаката с камъни и павета от протестиращи срещу имотните претенции на Главно мюфтийство футболни фенове от 14 февруари 2014-та година.

Александров полял дограмата на джамията със запалителна течност и я запалил, като след това избягал. Намиращи се наблизо двама охранители загасили огъня, а малко по-късно Александров бил заловен на бензиностанция в Пловдив, след като откраднал 2,6 литра гориво, с което възнамерявал да запали джамията повторно.

Той вече е излежал две присъди от 2005 г. и 2006 г. за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда. През септември 2014 г. е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца затвор за изнасилване и блудство, но решението още не е влязло в сила.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са назначени комплексна съдебно-психиатрична и психологична, пожаро-техническа и оценителна експертизи.

Това е първо заседание по делото. Призовани са 15 свидетели и 8 експерти.

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top