Започва Есенният панаир на занаятите

панаир (66)

Започва традиционният Есенен панаир на занаятите в Пловдив.  В продължение на 4 дни в Стария град близо 50 майстори от близо и далеч ще покажат изкуството си.

Организатори на занаятчийския панаир са Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“, ОП „Туризъм“, Регионалната занаятчийска камара и Етнографският музей.

Ще бъдат демонстрирани повече от 20 занаята. Сред тях са дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство , ножарство,  стъклодухане, стъклопис, свещарство, изработване на накити, изработване на национални кукли и кукли от текстил, шапкарство, килимарство, художествени тъкани, сладкарство и др.

Паралелно с Есенния панаир на занаятите ще бъде организиран Пленер по плъсти който ще се проведена „Лапидариум” в Стария град, ако времето е лошо – в Данчова къща.

Плъстените изделия са били познати по цял свят от дълбока древност. Има предположения, че този вид текстил е най-старият, изработван от човечеството. Запазени са дрехи, шапки и килими на 2500-2600 години.

В Пленера по плъсти ще участват 10 плъстари от България. Това са Донка Иванова, Руменка Николова, Пепа Ставрева, Илияна Шишкова, Спаска Георгакева, Гина Чипилска, Ваня Терзиева, Кристина Върбанова, Йорданка Николова и Слави Кадиев.

Пленерът започва от днес с представяне на участниците в надпреварата. Ще бъде обявен регламента на състезанието, което ще премине през два етапа. В първия всеки майстор по жребий ще работи изделие зададено от Регионален Етнографски музей – Пловдив /изработване на килимче/. Във втория майсторите ще изработят изделие по своя идея. Изработените в първия етап от надпреварата плъстени изделия ще бъдат дарени на  Етнографския музей.

Жури с председател Мариета Недкова и членове – известни етнографи и майстори, ще следи за точното спазване на регламента и ще оценява изработените предмети. Най-добрите в надпреварата ще получат плакети, парични и материални награди. Призовете ще бъдат връчени  на 27 септември, около 13.00 часа.

Днес и утре от 13 ч. до 17 ч. в Бакалова къща ще се проведе  безплатен семинар и майсторски клас по плъсти с теоретична и практическа част, воден от майстор Мариета Недкова. За най-малките ще има работилнички, в които ще могат да изработят изделие чрез плъстене.

След приключване на Пленера по плъсти изделията от надпреварата ще бъдат изложени в Галерия „ЗАНАЯТИ” .

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top