Започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ

БНБ днес ще обяви резултата от проверката на КТБ

От днес започва изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Това ще става в 1134 клона на 9 банки в цялата страна. На 3.7 млрд. лева възлиза общата сума на гарантираните сметки, които ще могат да бъдат изгетлени в срок от пет години от всички 255 000 вложители.

От днес по една патрулна кола ще стои пред по-големите клонове и регионалните банкови дирекции, а пред по-малките клонове и офиси ще дежури по един полицай за по-голяма сигурност, обясниха от МВР. Засилени мерки за сигурност ще има и вътре в банковите клонове, където охраната ще бъде увеличена. В офисите ще работят повече служители, отколкото обикновено, за да става обслужването по-бързо. Банките, които ще могат да изплащат гарантирани депозити, са ДСК, ПИБ, ОББ, Юробанк, Райфайзен банк, Алианц, УниКредит Булбанк, ЦКБ и Сибанк.

Според инструкциите на Фонда за гарантиране на влоговете гражданите и фирмите, които имат да получаат гарантирани депозити, са разпределени между деветте банки на базата на последната цифра в ЕГН-то си или според БУЛСТАТ-а, ако става дума за фирма.  За да може един гражданин до получи своя гарантиран влог, трябва да отиде в клона на банката, която му е определена като обслужваща, и да покаже личната си карта. При фирмите лицата, които ги управляват и представляват, са длъжни да носят актуални удостоверения за регистрация по БУЛСТАТ.

Гражданите ще могат да оставят парите, които имат по сметката в банката, която им е разпределена от фонда като обслужваща, да си открият разплащателна сметка и да прехвърлят парите в други банки или да изтеглят парите си кеш.

Министерският съвет днес прие решение за възстановяване на средства по сметки и депозити на бюджетни организации. Това ще става до 1 февруари 2015 г. за сметка на средствата от централния бюджет чрез обслужващите банки еднократно или на траншове.

С днешното решение ще бъде възстановено финансирането на текущите дейности и проекти на бюджетните организации и ще бъде защитен публичният интерес без да се накърняват правата на останалите вложители в банката.

 

 

Подобни статии

Top