Започва кинофестивалът „Златен ритон“

От 1 до 6 декември 2014 г. в Пловдив ще се проведе един от най-важните кинофестивали в България – националният фестивал за документално и анимационно кино „Златен ритон”, организиран от Националния филмов център. Безспорно Пловдив е мястото, където документалните и анимационни филми са „у дома си”, и традицията в това отношение датира от средата на 70-те години на ХХ в.

Фестивалният екран дава възможност на зрителите да видят цялата продукция за изминалата година – всички документални, анимационни, научно-популярни, експериментални български филми. Той дава рядък шанс на това кино, чийто живот иначе се ограничава почти само в телевизионните програми.

Освен прожекциите на филмите, които се провеждат в Lucky Дом на киното, фестивалът тече и в новотел „Пловдив”, където се осъществяват пресконференции с екипите на филмите, фотографски и други изложби, интервюта, дискусии.

Над 100 български филмови продукции ще бъдат представени в тазгодишното 21-во издание на фестивала.  По традиция, фестивалната програма включва два конкурса, в които се връчва наградата “Златен ритон” – за документални и за анимационни филми, както и съпътстващи информационна и ретроспективна програма. Филмите, включени в тазгодишното издание на фестивала, са финансирани както от Националния филмов център, така и от частни и национални телевизии, продуцентски къщи и независими спонсори. За много от тях това ще бъде първата публична прожекция.

В конкурсната надпревара ще се включат 39 документални и 16 анимационни продукции, 26 от тях са реализирани с финансовата подкрепа на Националния филмов център. Общо18 филма ще бъдат представени като част от информационната програма, а темите, вдъхновили авторите и тази година са социални и провокативни.

Борбата за оцеляване на българите, историята на момче, което мечтае да бъде булка, жена-инвалид и нейната воля за пълноценен живот, какво се случва с децата, отглеждани в сиропиталища, когато пораснат, стойността на думите във време на свръхинформация, наистина ли българите са „добре дошли” в Лондон и забравената история на радио Свободна Европа – това са само част от темите, които интересуват българските документалисти.

Към тях, разбира се, трябва да добавим и будещите размисъл теми, свързани с историята на България – от трагичната смърт на цар Самуил и силния български дух на баба Тонка, до съдбата на 49 172 български евреи, които оцеляват след Втората световна война и кое превръща смъртта на Цар Борис ІІІ в една от най-големите загадки в родната ни история.

В програмата на тазгодишния „Златен ритон” са две от последните копродукции, които бяха представени на най-реномираните фестивали през 2014 година и вече спечелиха международно признание. След „Правилата на ергенския живот”, втората риалити история на режисьора Тонислав Христов „Любов и инженерство“, копродукция с Финландия и Германия, имаше световна премиера на кинофестивала в Трайбека в Ню Йорк и бе показана на Visions Du Reel в Швейцария, HotDocs в Торонто и на фестивала в Карлови Вари.  Пред пловдивската публика и гостите на фестивала, извън конкурса ще бъде показана и копродукцията между Кипър, Гърция, Хърватска, ОАЕ и България – „Късмет“ на реж. Нина Мария Паскалиду, изследваща феномена на турските сериали през уникалните истории на жени от Балканите и Близкия изток.

Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в киносалоните – „И България е една голяма грешка” на Стоян Радев, „Отмъщението – дългата сянка на ДС” на Атанас Киряков, както и премиерното заглавие за ноември „Последните черноморски пирати” на Светослав Стоянов.

Включените в програмата на фестивала анимационни филми ще накарат всеки възрастен да му се иска да се върне в детството и да направи нещо щуро.

Филмите се излъчват всеки ден в периода от 1 до 6 декември 2014 г. в Лъки Дом на киното в сградата на Дома на техниката, Пловдив, при свободен вход.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, съвместно с Министерство на културата и община Пловдив.

Подобни статии

Top