Започва културната програма на Дефиле на младото вино

Седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино” започва от днес в Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвета по туризъм.

Посетителите на традиционното изложение на млади български вина ще могат да се насладят на вино от последната реколта на 26 водещи винопроизводителя от цялата страна. Te ще представят своите млади вина в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които къщи, ресторанти и открити площи. В голяма част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция .

Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е в петък (27-ми ноември) от 13:00 часа когато ще тръгне традиционното Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”.

Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде дадена по традиция с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, която е предоставена от миналогодишния носител на златното отличие – ВИ „Вила Юстина”. Петък, събота и неделя дегустациите ще започват в 11 часа и продължават до 18.30 часа.

Празниците, посветени на виното започват  още от днес с културната програма, предшестваща дегустациите. Тя  ще представи атрактивни събития като спектакли, танцови атракции и лекции и дегустации, всички те със свободен вход за посетители.

За първи път в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винен тур с музика на живо, по време на който в избрани клубове в Пловдив, посетителите ще могат да дегустират вина, под музикалния съпровод на разработен за събитието джаз репертоар с фолклорни елементи, изпълняван на китара и гъдулка от музикантите Добромир Велев и Богдан Ганев.

Акцент в програмата тази година е и специално създаденият за „Дефиле на младото вино“ спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното“, който пловдивчани и гостите на града ще могат да видят на 26 ноември от 19.00 часа на Римски стадион. Артистите от Театър на огъня и сенките „Fireter“ ще разкажат една древна легенда за Ампелос, любимия Сатир на бог Дионис, използвайки красотата на огъня и светлината.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 28ми ноември.

Посещение на тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ е включено в програмата на участниците в Седмата международна среща на туроператорите, която ще се проведе в Пловдив по същото време. Това дава възможност за международна реклама на събитието като част от националния туристически календар  и популяризиране на младото българско вино като продукт от национално значение.

„Дефиле на младото вино“ се оганизира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, ОП „Туризъм”- Пловдив, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, множество фирми и институциите свързани с културата и изкуството в града.

Вижте и програмата на фестивала

ПРОГРАМА

 

ПОНЕДЕЛНИК 23 НОЕМВРИ
„КУЛТУРА НА ВИНОТО И ХРАНАТА”
Курс лекции и дегустации
16:00ч. – 18:00ч.  Университет по хранителни технологии – Пловдив
Лектори : проф. Йорданка Алексиева; доц. Христо Спасов
Вход свободен

 

ВТОРНИК 24 НОЕМВРИ
„ВИНО И ЛЮБОВ”
Фолклорен танцов спектакъл
18:00ч.-19:00ч. Римски стадион
Участват: ФТА“Дилянка“; АБНТ „Гео Милев”
Вход свободен

 

СРЯДА 25 НОЕМВРИ
„СВЕТЪТ НА ВИНОТО В  ПЛОВДИВ”
18:30 ч. – Винтейдж Хаус ул. Гладстон №15
19:30ч. –  Бий Боп Кафе  , ул. Гладстон №1
20:30 – Вино бар Вино Култура,  ул. Отец Паисий № 5
Вход свободен

 

ЧЕТВЪРТЪК 26 НОЕМВРИ
„ЛЕГЕНДИ ЗА ВИНОТО”- Спектакъл на огъня и танца е специално създаден за „Дефиле на младото вино2015” от Театър на огъня и сенките „Fireter“
19:00ч – 20:00ч. Римски стадион
Театър на огъня и сенките „Fireter“ ( 0896 616334 Пламен Иванов),
Вход свободен

 

ПЕТЪК 27 НОЕМВРИ  – ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ
14:00ч. Лапидариума
ПРЕДХОЖДАНО ОТ ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ ОТ ПЛОЩАДА ПРЕД ОБЩИНАТА ОТ 13.00Ч. С УЧАСТИЕТО НА АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ”

 

СЪБОТА 28 НОЕМВРИ
„ВЕЧЕР НА МАЙСТОРИТЕ НА ВИНОТО”
Гала вечеря и награждаване на най-добрите млади бели, червени и розе вина.
21:00ч. Ресторант „Сол и Пипер”
Цена на куверта  – 35 лв.

 

ПЕТЪК, СЪБОТА  И НЕДЕЛЯ  –  27, 28 И 29 НОЕМВРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТАРИЯ ГРАД
СЪПЪТСТВАЩА ТАНЦОВО – МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА С УЧАСТИЕТО НА АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ”,  ДХФ  „ЕВМОЛПЕЯ”и МЪЖКИ ХОР „АНТОН БЕЗЕНШЕК” – СЛОВЕНИЯ

 

Подобни статии

Top