Започва летният фестивал OPERA OPEN 2015 в Пловдив

antichen

Летният фестивал на Пловдивската опера OPERA OPEN 2015, провеждан със съдействието на община Пловдив започва от днес на емблематичния Античен амфитеатър в града. В рамките на два месеца публиката ще има възможност да чуе международни и български гласове от световна величина.

„Това е едно от най-големите културни събития на годината и сме изключително щастливи, че Пловдив се утвърди като града на най-мащабния оперен фестивал в страната. Очакваме Opera Open да бъде посетен от над 10 хиляди зрители от цялата страна, което ще се отрази положително и на културния туризъм в града“, каза зам.-кмета по културата в община Пловдив Стефан Стоянов.

Част от спектаклите, включени в афиша на грандиозното събитие са известните опери на Верди „Трубадур” и „Аида”, както и премиерата на „Кармен”, дело на международен екип от Испания, Италия и САЩ. Сред изпълнителите са солисти от Арена Ди Верона, Ла Скала, Болшой театър и Метрополитън като Ана Лукреция Гарсия, Венецуела, Валди Янсонс, Латвия, Паоло Партолучи, Италия и др.

Гвоздей в програмата безспорно ще бъде и изпълнението на Орлин Анастасов още в първото представление на 19 юни. Българският талант е сочен за наследник на Николай Гяуров и е признат на международно ниво като бас № 1 в света.

OPERA OPEN се организира по подобие на Арена ди Верона и други престижни летни фестивали под открито небе. Събитието е наследник и продължава традицията на Вердиевия фестивал, който в продължение на 32 години се провеждаше на Античния амфитеатър.

В същото време новата платформа е отворена и към различни музикално сценични жанрове и локации. За първи път фестивалът ще бъде съпътстван от допълнителна музикална програма OPERA OPEN Light. Тя ще бъде представена на различни открити пространства в Пловдив.

Билети за представленията могат да бъдат закупени онлайн от Eventim.bg, на касата на Концерта каса Пловдив или в билетния център пред Община Пловдив, а повече за програмата, изпълнителите и самите спектакли, може да откриете на operaplovdiv.bg.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top